Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сухопътните сили имат нужда от модернизация

Снимка: md.government.bg

Докато се чака голямото решение за това ще има ли нова бойна машина на пехотата, Сухопътните войски чакат и своите по- малки проекти за модернизация. И докато големият проект за новите бойни машини на пехотата стои „на трупчета“ след миналогодишното му спиране, други по- малки трябва да продължават да се осъществяват.
Към момента са направени ремонтите на 13 от 44-те танка Т-72 за нуждите на танковите формирования в Сухопътни войски. Още една година остава „Терем-Холдинг“ да изпълнява поръчката на стойност общо 78 милиона и 719 хиляди лева. „Чрез този проект ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. А това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на страната.“, беше написано в доклада за отбраната. Но докато чака новите – стари танкове и с умерен оптимизъм старта на големия проект за Сухопътните войски, казва началникът им генерал- майор Михаил Попов. През 2022-ра година трябва да се случат проектите за индивидуалната екипировка и да започне и модернизацията на автомат „Калашников“. 

"Индивидуалната екипировка до септември или октомври беше раздадена във всички формирования на Сухопътни войски. Първият транш е за, горе-долу приблизително половината са за механизираните формирования. Вторият договор ще осигури оборудването с индивидуални средства за балистична защита, каски и бронежилетки, целият личен състав на Сухопътни войски. След втората половина на 22-ра от командира на Сухопътните войски до последния войник в Сухопътни войски ще имат еднаква екипировка".


Според Плана за развитие на армията до 2026-та в СВ трябва да има 90 танка, 410 бронирани машини, 202 артилерийски системи и 18 безпилотни летателни системи. Една от генералните идеи по време на преговорите за коалиция беше финансирането на малките проекти да става от специален фонд. Средствата ще идват от продажбата на ненужни имоти, техника и други. Велизар Шаламанов – военен експерт, бивш министър на отбраната, обяснява:  


"Инвестиционен фонд за превъоръжаване и трансформация на отбранителната индустрия между Министерство на отбраната, Министерството на финансите и Министерство на икономиката. И в който фонд да се набират средства, приходи свързани с продажбата на излишно въоръжение и техника, имоти с отпаднала необходимост, такси, които се плащат от експорта на стоки на отбраната, който се контролира от междуведомствения съвет. Това трябва да се случи в относително кратък период от време. Тоест 10 години. Не може да протакаме още 50 години и трябва да се случи всеобхватно. Ще ни позволи в следващите 10 години - от 30-та до 40-та, да извършваме само дребни модернизации. Всъщност няма да има такова напрежение с бюджета. Няма да застраши бюджета по никакъв начин", посочва Шаламанов.

През 2020-та година са били продадени военни имоти с отпаднала необходимост на стойност около 33 милиона лева без ДДС. През същата година България е изнесла и оръжие за около милиард и 300 милиона лева.

36 милиарда лева - това беше посочената в Програмата за развитие на отбраната до 2032-ра година сума, която ще е нужна за тотална модернизация на цялата армия. И тъй като през 2021-ва година беше отчетено, че разходите за отбрана са 1,62% от брутния вътрешен продукт, планът беше разбит на два етапа. До 2026-та и до 32-ра година. За тези планове също няма оповестени финансови разчети. А Сухопътните войски имат нужда от модернизация.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна