Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Китай – пазарът с неограничени възможности, който правителството неглижира

Предстоящата олимпиада в Пекин е поредната пропусната възможност за реклама на българския зимен туризъм, заяви в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговска камара. По думите на предприемача, българското правителство не подкрепя родния бизнес, който иска да се развива на китайския пазар. 

„Когато Калина Константинова (бел.ред. – още като зам.-министър на икономиката в служебния кабинет) ми написа, че няколко изложения са напълно достатъчни за 10-годишен период, аз не обърнах внимание. След това Даниела Везиева като министър на икономиката ми написа едно писмо в отговор на молбата да открием повече представителства, те казаха, че нямат средства. Аз казах, че ние ще платим за отварянето на тези представителства, тя ми написа, цитирам съвсем дословно, че те имат опит и това е много полезно за българския бизнес, но те няма да го направят“, коментира Динев, който днес провежда поредица от срещи по темата.  

Лъчезар Динев

Българският бизнес – не е въпрос на развитие, а на оцеляване  

Според Лъчезар Динев българският бизнес е поставен в условия на оцеляване, а не на възстановяване или развитие. Скъпите енергоносители и липсата на достатъчна подкрепа за малките и средни предприятия са само част от проблемите, пред които са изправени компаниите у нас. В същото време в Китай започва сериозна програма именно по подкрепа на малкия и среден бизнес, което би поставило българските фирми, които инвестират там, в много неблагоприятно положение.  

България изнася основно суровини към Китай, а сложните геополитически отношения затрудняват българския бизнес, коментира още Динев. По думите му липсата на планиране е в основата на проблема, свързан с външнотърговските отношения с Китай. 

Контейнерните превози – необяснимо високата цена  

За бизнеса високите цени на контейнерните превози са необосновани, коментира още Лъчезар Динев. По думите му освен морските превози все по-добра алтернатива стават и железопътните, но и там цената се оскъпява. Предприемачът обърна внимание, че един от големите играчи в сектора е датска компания, чиито услуги са поскъпнали многократно и необяснимо, но ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер, която е родом от Дания, не е предприела действия по санкциониране на тази компания.  

Какво е бъдещето на китайската икономика, която отбеляза забавяне на растеж в последното тримесечие на миналата година, и какви възможности пропуска българската държава ще научим в звуковия файл.  

Всички епизоди на подкаста "На всяка цена" ще намерите: 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.