Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Във всяка болница с публична собственост може да бъде направена злоупотреба с обществена поръчка

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

"Обществените поръчки, които не са панацея, засега са единственият инструмент, чрез който може да се оптимизират разходите в дадено лечебно заведение", коментира в "Преди всички" Аркади Шарков, макроикономист, един от авторите на секторния анализ  "Обществените поръчки в здравеопазването в България - начин на употреба" на Българския институт за правни инициативи.
Болниците попадат в топ 100 на възложителите на обществените поръчки към края на 2021 година.

"Според нашето изследване, като отбелязвам, че аз съм работил в частта лекарства, те формират едни от немалките разходи на лечебните заведения.

Лекарства, особено тези за злокачествени заболявания,  са основен фокус на тези злоупотреби. Но злоупотреби не като медикаменти с по-лошо качество, а преференциално третиране на едни или друг производител с цел финансова злоупотреба.

Другото, което трябва да отличим, е как се проследяват общинските и държавни лечебни заведения. Проблемът на всяка една проверка е, че част от тях се извършват едва подаден сигнал, дали през медиите, или от другаде, тогава се търси анализ за преодоляване на дадени злоупотреби.

По-доброто управление на сектора сега е, например чрез електронния търг на лекарства, което осигурява публичност и прозрачност и този търг трябва да се разшири", каза още Шарков.

По думите му тези нарушения при обществените поръчки създават проблем по отношение на парите, които изразходва това лечебно заведение и след това по отношение на дълговете на тези болници, защото това са пари или от общинските бюджети или от централния бюджет.

"Във всяка болница с публична собственост може да бъде направена злоупотреба с обществена поръчка. При големите болници проблемът е, че трудно може да се забележи подобен тип злоупотреба. А когато една власт се задържи по 10 години, тогава всичко става все по скрити и само малки вътрешни конфликти могат да срутят подобен тип злоупотреби, а също и когато става смяна на политическата власт", даде за пример Аркади Шарков. 

Според макроикономиста възпиращият ефект е публичността.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна