Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Депозитна система за пластмасови отпадъци у нас – как и кога

Снимка: Pixabay

Кога в България ще бъде въведена депозитна система за пластмасовите и стъклени опаковки, какъв е смисълът от въвеждането на такава?

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Сиджимов, зам.-министър на околната среда и водите:

В процес на подготовка сме на депозитна система, имахме разговор с всички потенциални участници. Всички откликнаха положително на поканата, осмисляме какъв ще бъде механизмът на работа на система у нас.

Предполагам, че ще въведем стандартния модел, който и другите страни в Европа вече са въвели.

Но в разговорите с участниците, които са поканени в разработването на системата, ще преценим дали в една или друга посока ще трябва да направим някаква адаптация за нашите изисквания, които бихме имали в България. Не искам да определям още какъв ще е точно моделът, но ще бъде нещо подобно на това, което се прилага във всички страни в ЕС.“

Срокове

“Започваме с обследването, в което да преценим каква ще бъде натовареността на системата, какво разпределение трябва да има на пунктовете за приемане, кои ще са магазините, в които ще могат да бъдат доставени вендинг машини.

Предполагам, че до края на тази година бихме имали една картина. Също така до края на годината, трябва да предложим някои промени в законодателството и вече работим по въпроса. Надявам се, че в началото на следващата година ще можем да въведем депозитната системата.“

Вендинг машини

“Това е една от възможностите. Това са едни инструменти, които могат да помогнат за автоматичното приемане на опаковките. Виждаме възможността и малките магазини да могат да участват, тъй като баркодът може да се чете с най-обикновен четец. След като той бъде разчетен, ще стане ясно дали опаковката принадлежи към системата, или не е включена в нея.

Вендинг машини се въведоха от някои от веригите и в някои общини с пилотни проекти.“

Кампанията

“Без участието на хората в системата, тя е една мъртва система. Задължително е да бъде направена информационна кампания, всички да бъдат запознати с това как работи и какви са отговорностите. Това ще бъде задължителен елемент в прилагането.“

Чуйте целия разговор звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Евгения Ташева, координатор в екип “Нулеви отпадъци“ на екологичното сдружение “За Земята“:

“Депозитната система е важна, защото наблюдаваме, че в държавите и регионите по света, в които тя се случва, рязко спада замърсяването на обществени места с подобни опаковки, на което ние сме свидетели навсякъде у нас.

Депозитната система е доказана като един от най-ефективните начини за обратно връщане на тези материали в икономиката, където те създават полза. Това е и преход към кръговата икономика, за която толкова много се говори вече на ниво ЕС. Надявам се и у нас да започнем да виждаме какво означава това.

Тази система позволява да се съберат чисти опаковки, които да могат да бъдат рециклирани обратно и отново да станат опаковки за продукти, защото качеството им позволява това.“


Ще се включат ли хората?

“Миналата година направихме едно представително проучване на общественото мнение, в което получихме много интересен резултат. 62% от участниците са отговорили, че одобряват въвеждането на депозитна система, а само 9% са отговорили, че не одобряват. Останалите нямат достатъчно информация, за да преценят.

Трябва да има информационна кампания. 82% от хората дадоха отговор в проучването, че биха си връщали бутилките в магазина, ако има депозит върху тях.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: Pixabay

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.