Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Философията на нулевия отпадък в практиката

Елемент от декора на първия ресторант с нулев отпадък
Снимка: Таня Иванова

По "Хоризонт" вече сме ви разказвали за набиращата все по-голяма популярност философия на Нулевия отпадък. Тя е за ограничаване до минимум на боклука, който всеки един от нас изхвърля в околната среда. Целта е да опазим планетата си и да живеем в по-чиста среда. Как нa практика се прилагат тези идеи, насочени към промяна на консуматорския начин на мислене у хората? 

От 3 години малко ресторантче в София наема на работа младежи в неравностойно положение - момичето, което го управлява, е работило преди с такива подрастващи и решава да им даде шанс. По-късно Блажка Димитрова се увлича по философията на нулевия отпадък и решава да я приложи на практика - в заведението си. 

Три основни неща отличават заведението с нулев отпадък, обяснява Блажка:

"Първо, начинът, по който пазаруваме - пазаруваме насипно, с наши торби, наши буркани, с наши кутии. Второто е начинът, по който готвим - всички обелки отиват в нашия компостер, който е до заведението, и в рамките на месец, месец и половина се превръщат в свежа пръст, с която наторяваме растенията в заведението. Третият елемент е начинът, по който доставяме на крайния клиент - в кутии за многократна употреба, с депозитна система (клиентът връща след това или предоставя свои кутии, в които му слагаме храната)". Менюто се планира всеки ден, за да се купуват само толкова продукти, колкото ще трябват в кухнята, за да се ограничи изхвърлянето на храна.

Блажка Димитрова е на 29 години. Завършила е Публична администрация в СУ, както и Национална сигурност и отбрана във Военната Академия "Г.С.Раковски". Преди повече от година е сред учредителите на сдружението "Нулев отпадък - България", което има за цел да разпространява философията за ограничаване до минимум на отпадъците. В момента сдружението води няколко кампании, негови представители обикалят училищата и фирмите, за да запознават децата и възрастните с основните принципи, а те са: да се откажем от неща, от които в повечето случаи нямаме нужда; да ограничим онези, които не можем да използваме многократно; да рециклираме и да компостираме органичните отпадъци.

Анна Минева е майка на две деца и се опитва да въведе на практика принципите на нулевия отпадък. След като в семейството започват да събират разделно боклука, решават неотдавна да организират рождения ден на едното си дете по този начин, с минимален отпадък - използват чаши и чинии за многократна употреба, а някои родители носят шишета/чаши за многократна употреба.

"Ходили сме на много рождени дни, където срещаш много пластмасови или хартиени отпадъци. Те (децата - бел.ред.), ако не си ги надписват, си загубват чашките, по една-две-три чашки и страшно много отпадъци се образуват по тези партита. И по тиймбилфинги, фирмени партита ми е правило впечатление... Затова решихме да пробваме и да си направим един рожден ден на открито без отпадъци. Оказа се не толкова трудно. Зеленчуци и плодове си пазарувам в магазина без торбички - слагам си ги директно в количката и после - в платнената торба." - разказва Анна.   

Повече по темата чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45