Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските газови достави на запад през тръбопровода "Ямал-Европа" отново спряха

Снимка: БГНЕС

Руските доставки на природен газ между Полша и Германия през газопровод "Ямал-Европа" отново спряха в сряда, показват данни на германския мрежов оператор Gascade, опровергаващи сигналите по-рано през деня, че ще започне изпомпване на природен газ в посока от изток на запад за пръв път от декември насам.

Доставките на руски стоки са под светлината на прожекторите на фона на противопоставянето на Москва със Запада относно Украйна и опасенията, че Русия може да нахлуе в бившата съветска република, която търси по-тесни връзки с НАТО.

В сряда сутринта притокът на руски газ от Полша към Германия през газопровод "Ямал-Европа" беше възобновен за пръв път от 21 декември 2021 г. , от когато имаше само реверсивно подаване на газ (в обратен режим от запад на изток). Данните показваха предварителни газови потоци от едва 16 318 киловатчаса (kWh) на час, в сравнение с 16,2 милиона kWh, резервирани от Газпром на ежедневен търг, съобщава Ройтерс.

След около един час обаче газовите потоци от изток на запад отново бяха занулени.

Очакваше се потоците на газ в западна посока да се възобновят, след като руският газов гигант "Газпром" резервира транзитен капацитет във вторник, възстановявайки нормалните потоци, след като започналото през втората половина на декември 2021 г. реверсивно подаване допринесе за силен ръст на цените на газа в Европа до рекордни нива.

"Газпром" е резервирал транзитен капацитет за осем часа по газопровода, започвайки от 21:00 GMT във вторник, показват данните на платформата за резервации, съобщава Ройтерс. Фирмата обаче не е резервирала месечен транзитен капацитет през тръбопровода за февруари. Такъв капацитет може да бъде резервиран чрез ежедневни търгове.

Газопроводът "Ямал-Европа" обикновено формира около една шеста от годишния износ на газ на Русия за Европа и Турция. Той обаче работи в обратна посока от 21 декември, когато европейските референтни цени на газа скочиха до рекордните 184,95 евро за мегаватчас (MWh).

Високите цени възпрепятстват закупуването на спот обеми от Русия, като вместо това купувачите използват съхранявания газ в Европа, където обаче нивата на газовите хранилища са паднали под средните за последните пет години нива. Според Gas Infrastucture Europe европейските газови хранилища са пълни на близо 38%.

В същото време преносимата мощност за доставка на газ за Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за доставки на руски газ за Европа, отслабна в сряда, след като във вторник достигна най-високата си точка от началото на 2022 г.

Преносимата мощност достигна в сряда 671 797 MWh в сравнение с 850 143 MWh във вторник.

Неяснотата около тръбопровода "Ямал-Европа" и намаления дебит по тръбопровода през Украйна за Словения води до известно поскъпване на природния газ в Европа, след като вчера поевтинява с около 10%.

Мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се повишават през първата половина на търговията в сряда с малко под 2% към 77,50 евро за мегаватчас, след като вчера поевтиняха с 10% до 74,25 евро за MWh.

Поскъпването на газа обаче изглежда на този етап ограничено от по-мекото зимно време в голям част от Европа, въпреки че се очаква известно захлаждане през следващите 1-2 дни, преди да има ново затопляне през уикенда. Това по-меко време предполага по-слабо търсене на газ за отопление.

В същото време продължават и доставките на втечнен природен газ в Европа. Според данни на Refinitiv, през януари Европа остана основната дестинация за доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, изпреварвайки износа на LNG за Азия за втори пореден месец.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за MWh)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна