Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Залагаме на много реформи, трябват ни 6 месеца

| обновено на 03.02.22 в 21:17
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Всеки ден има кризи за решаване. Заварихме модел - функция на колко са болни на 100 000 и на база на това държавата трябва да решава какво да затваря, ние казахме, че ще направим модел, който е функция на най-критичния фактор на здравната система – това са интензивните легла и техният капацитет. Това заяви премиерът Кирил Петков пред БНТ.

На базата на този модел управляваме Covid кризата в най-голямата вълна без реално да има големи мерки на затягане. Доволен съм от реакцията на министър Сербезова за жената във Враца, добави Петков.

Хората, които са антиваксъри, те са 15 различни групи с различна мотивация. Всичките групи се обединяват, че ако няма трибуна, на която някой да ги изслуша, те се капсулират и стават агресивни, добави Петков.

Ако стигнем до 60% ваксинация или ако паднат интензивните легла под 5%, тогава махаме зеления сертификат, повтори Петков. Имаме ясни модели и вземаме ясни решения, уточни още той.

Залагаме на много реформи, които трябва да се случат. За да се направят смислено и да се постигнат резултати, те не могат да станат от днес за днес. За да може да се направи правилно плануване за тези реформи, ни трябват 6 месеца. Ако няма актуализация на бюджета, няма да знаем най-правилните стъпки за тези реформи. На 6-ия месец трябва да имаме ясен план, уточни премиерът, цитиран от БГНЕС.

За първи път инвестираме в безплатни детски градини и ясли. Не трябва да има хора под линията на бедност, каза Петков. "Трябва да имаме инвестиция в човешки капитал и социална мрежа от прекалена бедност", добави той. Не може България да има 50% от продуктивността на труда, а заплащането е на 27%, това означава, че нещо не се случва правилно в капиталовите инвестиции, подчерта Петков.

Не правим движенията политически, виждаме проблем, тръгваме да го решаваме и какъв е политическият отзвук от това, не ни е приоритет, заяви Петков.
Премиерът беше попитан и за предупреждението на президента Румен Радев във връзка с "Булгаргаз". "Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата", отговори Петков.
И заяви, че не смята изказването на държавния глава за жълт картон.

Кирил Петков коментира тази вечер по БНТ и отказа на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да участват в създадената временна комисия за промени в Конституцията, чийто председател ще е Христо Иванов от "Демократична България":

„На ниво конституционни промени ние бихме се много радвали, ако опозицията реши да подкрепи за пръв път да имаме независима съдебна система, за пръв път да имаме промяна в прокуратурата, така че всички ние да сме сигурни, че има правосъдие в България - но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия“, каза премиерът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна