Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров и Иван Гешев по казуса

Има ли политически мотиви в критиките на министър Рашков към държавното обвинение

Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Независимо един от друг настоящият и бившият главен прокурор съзряха днес "политически мотиви" в критиките на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към държавното обвинение.

Коментара си Иван Гешев направи по повод паралелните разследвания, които води Министерството на вътрешните работи, а Сотир Цацаров - по повод съмненията на Рашков за професионалния капацитет на прокуратурата.

След дълго отсъствие от публичното пространство и ден след като без нито един глас против беше освободен по негово искане като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), Сотир Цацаров застана пред ресорната парламентарна комисия.

Днес, за да защити бюджета на КПКОНПИ за 2022 година, но и да предупреди за корупционен риск в преходните и заключителните разпоредби на бюджета.

Пред депутатите Цацаров каза, че парите за Комисията ще стигнат, но само, ако е в този вид, в който е сега. Ако се преструктурира, каквито са намеренията на управляващите, ще трябва сериозна актуализация, предупреди той.

После изрази съмнения, че скоро ще има такова преструктуриране. Защото нямало единство в самата коалиция, а и защото правосъдното министерство нямало капацитет да напише добър закон.

Целта била само след време да паднат запорите на имуществото на определени лица, каза Цацаров, без да влиза в конкретика.

И след като упрекна екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова в липса на професионален капацитет, похвали прокуратурата, че го има. И после внезапно се върна над 20 години назад, когато настоящият вътрешен министър Бойко Рашков беше избран за главен прокурор, но тогавашният президент Петър Стоянов отказа да го назначи:

"Прокуратурата от време оно е имала горе-долу тези правомощия и тази структура, която има сега. Тя е подложена на дива критика от човек, който беше кандидат за главен прокурор, който не стана главен прокурор -  не по негова вина, и който тогава, когато кандидатстваше за главен прокурор, не каза и дума за това, че тази прокуратура е йерархична, че тя е неспособна да работи, че тя се нуждае от реформа, че тя е лоша. Когато кандидатстваше за главен прокурор, той в своята концепция думичка каза ли за реформа на прокуратурата, та сега толкова страстно я реформира тази прокуратура?"

Прокуратурата се нуждае от реформа, каза още Сотир Цацаров, който от 1 март ще е подчинен на Иван Гешев, но това, което се предлагало в момента не били реформи, а политически дим.

По-рано днес - преди заседанието на Висшия съдебен съвет, главният прокурор Иван Гешев видя "политически цели" в изказванията на вътрешния министър Бойко Рашков от последните дни за водени от МВР разследвания.

На въпрос на "Хоризонт" какво от това, по което ведомството работи, идва в прокуратурата, обвинител номер едно отговори:

"Многократно съм казвал, че когато веднъж нещо, което каже министърът на вътрешните работи се окаже вярно, ще коментирам негово изявление. Препоръчвам на хората, които коментират темата, да прочетат българската Конституция и Наказателно-процесуалния кодекс. Сигурен съм, че министърът я е прочел, но не знам защо коментира нарушения така на определени в закона норми. Отдавам това на определени политически цели".

Сред разследванията, по които активно работи МВР, е и такова, свързано с "Булгаргаз" и цените на синьото гориво. Във връзка него Рашков вчера намекна за предстоящо обвинение и отговори с "близо сте" на въпрос дали става дума за бившия шеф на „Булгараз“ Николай Павлов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна