Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашков: Води се досъдебно производство за газовата криза

| обновено на 02.02.22 в 17:40
Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

МВР разследва газовата криза. Поне един от членовете на вече бившето ръководство на "Булгаргаз" ще получи обвинение заради повишението на цените на природния газ. Това очакване изрази министър Бойко Рашков, след като на оперативното заседание на правителството анонсира полицейски разследвания на действията на държавната газова компания и КЕВР: 

"Отговорните лица, по отношение на които биха могли да се повдигнат обвинения първоначално в разследването, е много трудно да се определят. За момента мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време, но това е въпрос, който ще реши следващият екип. Дали ще се съберат достатъчно доказателства, за да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване. Твърде рано е още да прогнозираме". 

На въпрос Николай Павлов ли е това лице, Рашков отговори:

"Доближавате се до истината".

Досъдебно производство за газовата криза

За останалите бивши от директорския борд също се събират доказателства, но министърът смята, че държавната фирма е допринесла за сегашното състояние, което дава отражение на цените на природния газ. По тази причина се изясняват факти дали има заинтересовани лица със собствени интереси, или цените са такива заради международната конюнктура. Към момента разследващите са установили различни печалби, които ако не са били реализирани, е нямало да има драстично поскъпване: 

"Държавна фирма, за която тегнат съмнения, че е работила против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса в нашата страна и най-жалкото е, че е работила против интересите на обикновения български гражданин".

Министърът намекна, че в "Булгаргаз" е имало неправомерни действия, довели до високите цени на природния газ в България: 

"Действия на определени заинтересовани лица не толкова от интересите на държавата и на обикновения български гражданин, колкото от собствените си интереси и интересите на някои други, тъй като са реализирани печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване на цената на газа".

Разследва се и поведението на КЕВР: 

"В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази независима комисия и се придобиват съответно документи, които да се включат в доказателствения материал по досъдебното производство и по него се работи изключително активно".

Тече и разследване и в друг енергиен обект - ПАВЕЦ "Чаира" - мощност, която трябва да покрива дефицити в енергийната система: 

"Гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили! По тази причина ние сме претърпели огромни материални вреди! Бавно, но сигурно е бил унищожаван, очевидно или най-вероятно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна. Ние имаме ориентация кой е този субект!".

Разследва се и къде са десетте милиона лева, отпуснати за строежа на детската болница. 

Рашков обеща и продължение по разкритията за автомагистрала "Хемус".

От правевите от министър Рашков обвинения бяха отхвърлени от един от членовете на бившия борд на директорите Светослав Делчев. Пред БНР той заяви, че с 95-процентня си пазарен дял "Булгаргаз" защитава достатъчно добре държавния интерес: 

"Обаче, ако в бъдеще този пазарен дял спадне и завоювани вече пазарни позиции се дадат на частните търговци на газ, това би означавало общо взето, че се обслужва наистина частен интерес и трябва да се разследва

Директорът на Помпено-агрегатната ВЕЦ "Чаира" Иван Йончев заяви, че няма да коментира обявеното от Рашков. 

КЕВР също се въздържа от коментар 

По-рано председателят на енергийния регулатор Иван Иванов опроверга думите на премиера Кирил Петков, че "първото нещо, което новият борд на "Булгаргаз направи, е да намали цената с 18 процента". 

Иванов подчертава, че заявлението за цената на природния газ е подписано от упълномощено лице от досегашния борд на „Булгаргаз“, тъй като новото ръководство все още не е вписана в Търговския регистър.   

В публикация във Фейсбук главният секретар на президента Димитър Стоянов също коментира заявеното на премиера Петков, че "новият борд на "Булгаргаз" е свалил цената на газа с 18%": 

"Истината е, че нов борд все още няма и че старият борд на "Булгаргаз", с изпълнителен директор Николай Павлов, е внесъл предложението в енергийния", пише Димитър Стоянов и задочно се обръща към Кирил Петков: „Не е трудно или сложно да се изговаря истината!“.  

Премиерът коментира поста така:

"Няма да коментирам детайлни критики. В демокрация всеки има право да ги изрази. Аз се надявам, че с новото ръководство на "Булгаргаз" и се надявам с новото ръководство на КЕВР диалогът да бъде още по-конструктивен и да можем да постигнем крайния резултат - по-евтини сметки, по-добра регулация. Стига толкова крайният потребител е плащал за нечии чужди грешки".

След въпрос на депутата от ГЕРБ Жечо Станков в парламентарната енергийна комисия, изказването на премиера от вчера бе коментирано и от енергийния министър Александър Николов: 
"Не мисля, че премиерът е имал за цел да подведе който и да било. Да, предложението е внесено от старото ръководство, и да - то е в абсолютно минималния му размер с оглед на променливите по дългосрочните договори".

Премиерът Петков и днес защити решението Борда на директорите на "Булгаргаз" да бъде отстранен: 

"Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на Борда беше наложително".

За разследването на МВР каза: 

"Просто уволнение за някой, който е нанесъл щета на българските потребители, няма да е достатъчно. Има закони, които ще се наблюдават, и Министерството на вътрешните работи прави своите заключения".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56