Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Делчев: Държавните механизми стават бухалка за саморазправа с бившето ръководство на "Булгаргаз"

"Булгаргаз" публикува доклада от проверката на БЕХ

| обновено на 31.01.22 в 18:54
Снимка: bulgargaz.bg

Уволненото ръководство на "Булгаргаз" публикува доклада от проверката на Българския енергиен холдинг, както и направените коментари и разяснения по този документ от страна на газовата компания. Резултатите от тази проверка бяха посочени като основен аргумент за смяна на борда на дружеството.

От публикувания документ става ясно, че ръководството на „Булгаргаз“ отхвърля или не приема по-голямата част от твърденията, констатациите и препоръките на работната група, свързани с начина на определяне на цените на газа и доставките на гориво.

В заключение работната група предлага - заради краткия срок и големия обем документация, да се направи независим одит на дейността на дружеството. Нещо, което според „Булгаргаз“ не е необходимо при условие, че вече е направена проверка от одитори, избрани от БЕХ.

Документът може да бъде видян на страницата на „Булгаргаз“.

Един от уволнените членове на Борда на директорите на "Булгаргаз" - Светослав Делчев, коментира обвиненията, отправени днес на брифинг от премиера Кирил Петков, като заяви, че са несъстоятелни, а държавните механизми се използват за саморазправа с вече бившето ръководство на газовата компания.

Днес премиерът заяви, че очаква да бъдат повдигнати обвинения срещу отстранените в края на миналата седмица членове на Борда на директорите на газовото дружество и, че отстраненото ръководство е предложило необосновано повишение в цената на природния газ.

Обвиненията срещу вече уволненото ръководство на "Булгаргаз":

"Доколкото разбрах са във връзка с невзетия газ и така нареченото доброволно отказване от количествата газ, което е на базата на един анекс, с който всъщност ние избягваме плащането на неустойки по договора с азербайджанската страна", посочва Светослав Делчев и прави уточнение:

"Този анекс, предложен от "Булгаргаз" наистина след кореспонденция с азерския доставчик, е одобрен от Борда на директорите на Българския енергиен холдинг, както е одобрен и от Министерството на енергетиката, и това е точно по времето, когато сегашният министър е бил заместник-министър там".

Тъй като всички тези одобрения ги има, Светослав Делчев не разбира обвиненията срещу тях:

"Ние и в момента имаме писмата и кореспонденцията, с която азерският доставчик ни казва, че всъщност няма възможност за получаване на по-големи количества на тези цени, на тези договорни ниски цени. Ако България иска повече газ на тази точка, ние можем да ги получим, но на високите цени, европейските цени, което означава на по-високи цени дори и от руския газ в момента".

Затова според Светослав Делчев:

"За мен всичките обвинения са абсолютно несъстоятелни. Не представляват нищо друго, освен използване на държавните механизми като бухалка за саморазправа с вече бившето ръководство на "Булгаргаз".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия. До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови..

публикувано на 13.05.24 в 13:10

Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика

Съветът на ЕС прие официално промени в Общата селскостопанска политика, с които се въвеждат по-опростени процедури, намалява се административната тежест и се дава възможност за повече гъвкавост при спазването на някои изисквания, свързани с околната среща.  Промените отговарят на исканията на фермерите и са свързани с техните протести в различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:59
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Горната камара на руския парламент изслуша Лавров преди преназначаването му като външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако западните страни искат да решат украинската криза на бойното поле, Москва е готова за това. "Това е тяхно право, ако искат на бойното поле - да бъде на бойното поле", каза Сергей Лавров в хода на обсъждането в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) на преназначаването му като..

публикувано на 13.05.24 в 12:58
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов (вляво) и говорителят на прокуратурата в старата столица Тотко Тотев

Освободиха от ареста собственика на пистолета, с който беше простреляно дете в Арбанаси

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто боен пистолет вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече е освободен от ареста, без да му е повдигнато обвинение.  Това потвърди за БНР районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов. Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси..

публикувано на 13.05.24 в 12:50

Шофьор оцеля, след като падна с колата си в 40-метрова пропаст между Златоград и Мадан

Шофьор оцеля, след като пропадна с автомобила си в 40-метрова пропаст по пътя Златоград - Мадан. Инцидентът е станал в петък следобед, съобщиха днес от полицията в Смолян. 45-годишният мъж, жител на златоградското село Страшимир, управлявал лек автомобил с несъобразена скорост, като на десен завой изхвърчал от пътното платно. Водачът е в..

публикувано на 13.05.24 в 12:50