Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Управляващите трябва да успокоят ситуацията в енергийния сектор

"Виждаме кърпеж в енергетиката, основните проблеми остават встрани"

Славчо Нейков
Снимка: БНР

"Ние сме в момент, в който правителството и парламентът трябва да вземат спешни мерки за успокояване на ситуацията в енергийния сектор, защото бяха минати доста граници. Създаде се излишно напрежение и "Булгаргаз" е само един от елементите". 

Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. И допълни: 

"От съществуването на парламента досега първо видяхме сериозен конфликт между държавни институции - парламент, правителство и КЕВР. След това имаше конфликт между държавни институции и държавно дружество, каквото е "Булгаргаз". Конфликт между държавни институции и бизнеса, стигна се до това, че държавни частни дружества - ЕРП-тата и ЕСО се обединиха с обща декларация. Имаме конфликт и с общините. Не по-малко опасен е конфликтът между държавни институции и администрация. Администрацията на КЕВР е подложена на много сериозен стрес". 

В предаването "12+3" експертът подчерта, че ако някой трябва да носи отговорност, да я носи, но всичко това да не се случва с медийно изхвърляне и непремерено говорене. 

"В момента има по-скоро кърпеж в енергетиката. По-голямата картина остава встрани. Имаме основни проблеми в енергиен план - липсва стратегия, въпросът с въглищата не е изчистен, имаме загробени милиарди в ядрения сектор, сигурността на газовите доставки регулярно възниква под въпрос". 

Интервюто със Славчо Нейков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна