Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че това е бюджет на ускорен икономически растеж

Проф. Дуранкев: Бюджет 2022 ще бъде къс и проблемен

Напрежението между Русия и Украйна може да стане "черен лебед", който да обърне бюджета

Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

"Бюджет 2022 ще бъде къс и проблемен. Той не е годишен, а 9-месечен", с тази констатация започна коментара си пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев за параметрите на бюджета, който вече е внесен за разглеждане в Народното събрание.

Според него такъв прецедент не е имало от 1945-46 година в България:

"Бюджетът ще влезе от април, а три месеца по-късно ще има актуализация. ... Очевидно е, че има проблем със съставянето на бюджета". 

Проф. Дуранкев смята, че за Бюджет 2022 може да се каже, че е и социален, и разхитителен, защото едното не противоречи на другото.

"Проблемите в бюджета са няколко. Каруцата на предизборните обещания от всичките участници в новото правителство беше претоварена. Второ - имаме все още една бушуваща пандемия и не ѝ се вижда краят. Третото нещо, което може да обърне този бюджет, е някой "черен лебед", който може да се появи - както се вижда напрежението между Русия и Украйна".

По думите на икономиста не е вярно, че това е бюджет на ускорен икономически растеж, дори не е догонващ икономически растеж, защото е недостатъчен за догонване даже на Румъния:

"Висок растеж е над 6%, а заложеният ръст в бюджета е 4,8%, което показва, че това е умерен растеж. ... Да постигнеш такъв растеж с толкова инвестиции означава, че не са много ефективни, нищо че имаме ново министерство на иновациите".

Икономистът коментира, че правителството дойде на власт с твърдението, че всяка година се крадат 10 млрд. лева:

"Ако сега не се крадат, тогава растежът може да отиде към 7-8%. Интересно какво стана с 10-те милиарда, които са откраднати? Не съм фен на ГЕРБ или на някое от предишните правителства, но е много интересно какво става с тия корупционни над 10 млрд. лева, които се крадат всяка година!". 

Инфлацията вече е "изяла" тези 710 лева, колкото ще стане от 1 април минималната работна заплата, посочи той и подчерта, че трябва да се мисли за растеж на минималната и средната заплата.

Той изказа мнение, че сега по производство на храни и стоки в селското стопанство България е в пъти по-зле от "фаталната 1989 г.".

Интервюто на Петър Волгин с проф. Боян Дуранкев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна