Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Иван Поромански: Общият процент смъртност в „Пирогов“ е нараснал в пъти заради Covid-19

Снимка: БГНЕС

543 пациенти с Covid-19 са лекувани в реанимацията на „Пирогов“ по време на 3-та и 4-та вълна на пандемията, съобщиха от лечебното заведение. От там посочват, че тежестта на болестта, допълнителните заболявания на пациентите, както и ниският процент на ваксинация в България водят до отчитане на близо 18 процента смъртност по време на третата вълна и 24 процента при четвъртата вълна на пандемията.

В началото на седмицата болницата беше посочена с най-висока смъртност на пациенти с Covid-19, според анализ на официални данни, систематизирани от „Галъп интернешънъл“ в Индекс на болниците. 

Директорът на „Пирогов“ проф. д-р Иван Поромански коментира: 

„Много голям е процентът с Covid патологията. Ако говорим за общия процент на болницата за смъртност в сравнение с 2017 г., 2018 г., 2019 г., да, вдигнал се е и то в пъти. Нашата обща смъртност е била максимално 5 - 5,2%, сега е доста повече. Този вирус е малко непредвидим. Не знаем кога и дали ще има нова вълна, последната и тази някак си се сляха, нямаше интервал... Тази вълна е по-лека, съдим за това по това, че все още имаме свободни легла“. 

Той подчерта, че едни от най-тежко болните, които влизат в болницата, са от провинцията, следват тези от София или от други болници: 

„Проблемът е, че голяма част от пациентите идват в последния момент. Имали сме случаи, в които пациентите още от вратата трябва да ги интубираме“. 

И отново заяви, че проблемът с персонал продължава да е голям, и то не само в „Пирогов“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна