Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културният център "Българика" в Чикаго отбелязва 7 години от дейността си

“Българика” - едно от българските островчета в милионния град

Снимката е илюстративна
Снимка: Архив, българска общност в Чикаго

В предградията на Чикаго има 4 български културни центрове. И всички те си прилича с това, че когато пристъпиш прага им  забравяш, че България е от другата страна на океана.

Тук хората създават България такава, каквато искат да бъде и търсят други за да я споделят заедно. Тук се правят  делови срещи или избори, празнуват се рождени дни, прожектират се филми, подреждат се художествени изложби и се вият нашенски хора.

Въпреки пандемията център “Българика” отбелязват  7 години от своето съществуване.

„Всичко започна съвсем случайно. Идеята беше група от хора, които са играли в предишни танцови състави да се съберем и да продължим да играем някъде“, разказа Петър Георгиев, ръководител и основател на танцова школа и впоследствие център “Българика”.

„Първата година беше така доста лежерна. Малък брой хора. Нямахме много ангажименти. Бяхме щастливи. Но се появи много интересна учителка. И ние решихме тогава да продължим да правим това, което правим, но сред повече хора и стартирахме няколко класове за начинаещи. Впоследствие се присъединиха още доста интересни преподаватели…И така започна всичко.  В началото мислех ,че е много лесно да събудим българина. Но се оказа, че не е чак толкоз лесно. Освен народните танци, ние стартирахме много други програми". 

Даниела Вълканова, която работи във в-к “Българена” прави интервю с Петър за центъра:

„Много ми допадна начина по-който разсъждава да се запазят българските традиции, позитивното в хората,как да бъдем по единни, по сплотени, като едно семейство, което реално сега показва резултат, защото „Българика“ е започнала като 5-6 човека организация, танцова школа дори, а сега вече говорим за стотици…дори хиляди хора, които са част от центъра."

Оля Вучева е от 4 години в “Българика”:

„Инструкторите, Петър са нашето семейство. Нашият център, който правим по-добър всичко заедно“, каза Вучева.

В центъра нямат нужда от голяма реклама. Хората идват с удоволствие и с нетърпение чакат да отминат ограниченията свързани с пандемията.

Николай Шопов е в Борда на директорите и уточнява какво още са правили:

„В Клуба има танци всяка вечер от понеделник до четвъртък по 2 класа. Това са 8 класа на седмица, имаме и 2 детски класа по народни танци. Отделно имаме и клас по фитнес ,планираме да възстановим класовете си по йога и салца. Провеждаме също и уроци по рисуване, изложби…


Имат и художествена галерия - “Багрена”, на която Шопов е домакин.

„След 7 години си представям центъра така, както преди 7 години си представях нещата. Нямам много добра представа как ще се развием, защото при нас нещата са много стихийни.  Ако ни се изгуби духа, няма смисъл да продължаваме. С тия хора, в това помещение ние носим някакъв дух. Когато този дух изчезне се обезсмисля

Ако след 7 години продължава да ги има и българите в района на Чикаго, със сигурност и  “Българика” ще бъде едно от българските островчета в милионния град“, пожела си Петър Георгиев.

Още по тематав звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна