Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ проверява дали битово-фекални води замърсяват Варненското езеро

РИОСВ - Варна
Снимка: Радио Варна

Сигналът за скъсания колектор на канализацията в дерето "Налбанка", вследствие на свлачищни процеси, е подаден в РИОСВ във Варна на "зеления телефон". Взети са проби от водата, а ВиК трябва спешно да отстрани повредата. 

Весела Кирилова-директор на РИОСВ отговори за БНР дали има изтичане на замърсените води във Варненското езеро:

"Има пропускливост към езерото. Колегите са взели водна проба от потока. Тя ще бъде анализирана от регионалната лаборатория при Изпълнителна агенция "Околна среда". В и К незабавно са предприели аварийно-възстановителни дейности, които са течали по време на проверката. На ВиК е дадено предписание да възстанови колектора, за да се преустанови изпускането на отпадъчните води в дерето. Надяваме се да няма някаква сериозна опасност, защото тези води са битово-фекални, не са от производствени дейности, но така или иначе аварийна е ситуацията. Пак казвам, действа се по отстраняването на аварията".

Весела Кирилова каза още, че се очаква през следващата седмица да бъдат готови резултатите от взетите проби от изтеклите при аварията води. Тогава ще стане ясен мащабът на замърсяването.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени