Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra култура

„ЛИБЕ“ – емоция в книга от Ива Георгиева

Тя е родена от сърцето на пламенна любов. Разбираш го още в първия миг, в който разлистиш дебютната ѝ стихосбирка „ЛИБЕ“. В същия този момент разбираш, че с думите в нея тя иска и да събуди това у читателя – любов, която да гори, но да не изгаря.

„ЛИБЕ“ е поетична книга, но е и душата на младата авторка – Ива Георгиева. Всичко в поезията за нея започва някъде между страстта ѝ към Дамян Дамянов и Валери Петров и хилядите малки листчета, върху които излива чувствата си още от втори клас. Стиховете в първата ѝ книга обаче са събрани през последните десет години. На толкова е и другият ѝ вдъхновител – семейното вино, което баща ѝ и чичо ѝ произвеждат в китното и мистично село Плоски, издигащо се над Сандански.

За Ива виното е любов в бутилка, на която най-силно ѝ подхожда емоция в книга. В тях тя вижда идеалната двойка – силна и отдадена, готова да живее от чувствата си. Понякога и въпреки тях. Двойката започва да говори още от бутилката, и по-точно – от етикетите със стихове, а след това и от страниците на самата книга.

С „ЛИБЕ“ Ива Георгиева заявява високо и без страх своята същност и дава възможност и читателите да направят същото. Ако душите им се срещнат някъде по пътя, това ще я направи истински щастлива.

От малка Ива е привлечена от сцената и търси начин да изрази себе си. Най-силно се открива именно в поезията и изкуството. Независимо дали пише, танцува или пресъздава някой образ, тя иска да вдъхновява и да предизвиква емоции у хората.

Днес ще бъда себе си.
Истината казвам.
Днес с усмивка бляскава
неспирно ще приказвам.
Ще танцувам гола
пред най-моралните хора.
И ще бъда луда
повече, отколкото си мога...
Днес ще любя силно
и страстта си ще показвам.
Днес ще бъда смела
и всяка норма ще погазвам.
Днес ще се излагам,
ще се смея с пълен глас...
Не извъртайте очи!
Вижте ме!
Това съм Аз!

Повече от Ива Георгиева можете да прочетете в книгата ѝ „ЛИБЕ“. Официалното ѝ представяне е на 14 февруари от 20.00 часа в столичния бар „SODA“.

А защо стихосбирката си проправя път към читателите именно в този момент от живота на авторката – можете да чуете в звуковия файл. В него Ива Георгиева разказа историята както на книгата, така и на виното „ЛИБЕ“.

Снимки – Таня Димова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени