Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално турне и три премиери подготвя Благоевградският театър до края на сезона

Снимка: @blagoevgradtheater

Най-гледаният спектакъл на Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ в последните години – „Портретът на Дориан Грей“, тръгва на национално турне. Представлението на режисьора Стайко Мурджев по прочутия роман на Оскар Уайлд ще гостува на публиката в Пловдив (на 25 февруари), София (7 март), Бургас (9 март), Шумен (10 март), Търговище (11 март), Ловеч (24 март) и Габрово (25 март).

До края на творческия сезон Благоевградският театър ще зарадва публиката си и с три нови постановки.

За месец май е насрочена премиерата на „Заровеното дете“ от Сам Шепърд. Спектакълът ще бъде първата професионална изява на четирима млади творци – режисьора Николай Йорданов, костюмографа Сияна Пейчинова, хореографа Емилия Тончева и театроведа Румяна Моллова. Проектът е финансиран по програма „Дебюти“ на Националния фонд „Култура“ и фондация „Лъчезар Цоцорков“ и е пилотен за театъра, който има намерение всяка година да дава възможност за изява на дебютиращи млади професионалисти.

За края на месец май е предвидена и дългоочакваната премиера на „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли. Режисьорът Стайко Мурджев започна репетициите в края на миналата година, но поради технически причини премиерата беше отложена. В актьорския състав са Калин Врачански, Станка Калчева, Радена Вълканова и Мариана Бонева.

Последната премиера преди лятната ваканция ще бъде „Забелязано в Благоевград“ на режисьорката Неда Соколовска – поредица от пърформанси по документални материали и интервюта с граждани по теми, които силно ги вълнуват – градска среда, култура, животът в Благоевград...

Замисълът е премиерните представления да бъдат в различни точки на града, като Община Благоевград е дала съгласието и подкрепата си за осъществяването на проекта, който също е финансиран от Националния фонд „Култура“, уточняват от екипа на театъра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна