Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронни прегледи няма да има, настъпва дигитализация в здравеопазването

Всички прегледи на пациентите ще се извършват в лекарски кабинет. Няма да бъде издадено нито електронно направление, нито електронна рецепта, нито направление за лабораторно изследване без да е присъствал пациента в кабинета. Това заяви за Радио Варна доктор доктор Каролина Златева, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна във връзка с обявеното, че всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече ще имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат.

На практика това означава, че настъпва електронизация и дигитализация в здравеопазването, която е чакана отдавна, коментира още доктор Златева. По нейните думи всичко, което досега се е пишело на хартия вече ще е история. Електронния амбулаторен лист означава, че след преглед на пациента се попълва един амбулаторен лист в компютъра, който ще е електронен и ще формира неговото електронно досие. Кабинетите на лекарите – общопрактикуващи или специалисти ще се свързват електронно с лабораториите, с рентгените и по този начин пациента няма да носи навсякъде болнични хартиени листи и след това да си взема обратно такива документи, а всичко  това ще влиза в неговото електронно досие, което той ще може да вижда и да контролира достъпа до него, обясни доктор Каролина Златева.

Предстои да се уточни по какъв начин пациентите ще могат да контролират достъпа до електронното си здравно досие, каза още Златева и допълни, че и към момента такова има, но достъп до него имат само хората с електронен подпис. Предстои да се реши как ще бъде достъпно електронното досие за всички пациенти.

В електронното здравно досие са описани прегледи при всички лекари, през които е преминал пациента, описани са изследванията, които са му били предписани и лабораторните резултати, изобщо е описан целия път на пациента в здравната система, включително и ако е бил на лечение в болница. По този начин общопрактикуващия лекар, а и всички лекари от системата, виждат цялата здравна история на пациента, каза доктор Златева.

Електронната система все още не е заработила, но се очаква това да стане тази година. До тогава работата на лекарите остава по стария начин – на хартия. Но това, което е важно да се знае, е че всички прегледи се извършват и ще се извършват при лекар в кабинет присъствено, предстои хартиите да изчезнат, допълни Каролина Златева.

Целия разговор с доктор Каролина Златева можете да чуете в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна