Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косопад след Covid – нужна е продължителна терапия

Снимка: Pixabay

Едно от последствията след преболедуване от Covid-19 е косопадът, той се наблюдава при голяма част от пациентите след инфекцията.

Каква е причината за неговата поява и какво е възможното лечение?

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Весела Райкова:

“Covid-19 е заболяване, което има много изяви, една от които е косопадът. Той се среща при всеки един човек и когато е в количество между 50 и 100 косъма на ден не е проблем, но когато се засили вече имаме сериозна изява на някакво състояние.

Една от най-честите причини за косопад е наличието на инфекции. Covid-19 е причина за директно атакуване на космения фоликул. Едновременно с това, поради факта, че вирусът ангажира и функцията на кръвоносните съдове, се нарушава и изхранването на този космен фоликул.

При голяма част от пациентите, които минават през нас, се наблюдава косопад след Covid-19, изявен няколко месеца след преминаването на Covid.

Реално вирусът има моментален ефект, а също и последствие, затова и терапията при този вид косопад трябва да е продължителна.

За да има въздействие върху космения фоликул е необходимо между 3 и 6 месеца да имаме прием на витамини и микроелементи. От огромно значение е наличието на биотин, цинк и селен, защото това са вещества, които имат отношение към начина, по който клетката на космения фоликул възприема хранителните вещества, нужни, за да може тя да израства.

Подходът към косопада трябва да е индивидуален и според причината. Причини за косопада могат да бъдат стреса, недохранването, възпаления, много често се говори и за нарушаване на баланса в тънките черва.

Може да се наблюдава косопад след прием на медикаменти, автоимунни заболявания – всички онези състояния, свързани с някакви нарушавания в нормалната функция на нашето тяло, могат да доведат до развитие на косопад.

Зимните месеци

“Винаги кожата трябва да бъде почистена, хидратирана и слънцезащитена.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Доц. Весела Райкова е специалист дерматолог в София с над 19 години медицински опит. Извършва клинична дерматология, микронидлинг, лечение на розоцея и акне, химичен пилинг, поставяне на мускулен релаксант, хиалуронов филър, лазерни процедури.

Завършва Медицински университет през 2002 г. и има придобита специалност Кожни и венерически болести.

През 2010 г. получава и научно-образователна степен "доктор". Член е на Български лекарски съюз. Има участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна