Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Русия е разположила до 190 000 войници близо до Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланикът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Майкъл Карпентър предупреди в петък, че Русия е разположила до 190 000 военни на своите територии, граничещи с Украйна, предаде Ройтерс.

"Ние оценяваме, че Русия вероятно е събрала между 169 и 190 хиляди души военен персонал в и близо до Украйна в сравнение с около 100 000 към 30-ти януари“, каза Карпентър на днешната среща на ОССЕ заради украинската криза.

Той добави, че "това е най-значимата военна мобилизация в Европа след Втората световна война".

По-рано в петък украинският военен министър Алексий Резников заяви, че броят на руските войски около границата с Украйна е нараснал до 149 000 души. Той каза пред парламента на страната, че "подразделенията на руските войски наброяват 129 000", които достигат до 149 000 заедно с "морските и въздушните компоненти", предаде АФП.

Докладите на разузнаването за броя на руските войници се различават напоследък, като според някои оценки той е бил 150 000 още през миналата седмица. Русия твърди, че изтегля някои от въоръжените си сили, въпреки че НАТО, САЩ, Европейският съюз и Украйна настояват, че все още няма признаци за подобно изтегляне.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени