Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Тодор Тодоров: Няма легитимен международен ред, който да решава кризи

Доц. Тодор Тодоров
Снимка: БГНЕС, архив

"От известно време в света няма легитимен международен ред, който да може да се справя с дипломатически и военни кризи на европейско и световно равнище. Това е от войната в Ирак, кризите в Афганистан, в Украйна и т.н. Това, което беше преди - НАТО имаше конкретен адресат и това е Съветският съюз. След падането на желязната завеса това нещо се промени".

Това заяви пред БНР доц. Тодор Тодоров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Според него целта на руския президент Владимир Путин е била да "удави Запада в истерия за това, че войната в Украйна предстои всеки миг":

"И те подеха този тон. В такава атмосфера на ултимативност не може да се състои разговор".

По думите на доц. Тодоров визитите на европейските лидери в Кремъл са били унизителни:

"Владимир Путин се подиграва с тях. В менюто на Еманюел Макрон за вечерята беше включено вино от една изба, която е в онази известна вила, онзи дворец на Черно море, за който много се шумя преди време, че е дворец на Путин. Това наистина е подигравка".

Според него не се говори за възможността да се помисли за нов стратегически ред в Европа, който да бъде изгоден преди всичко за Украйна:

"Рискът, който стои, е, че Украйна може да се разпадне. Източната част - Донецк и Луганск - да станат независими или да се присъединят към Русия. Западната част - като едно екзотично графство - да премине към НАТО и ЕС. Но това ще направи Украйна много по-слаба". 

Доц. Тодоров изказа мнение, че трябва да се помисли за вариант, в който в името на опазването на териториалната цялост на Украйна, "да се помисли за някаква буферна зона там, която да не е нито част от НАТО, нито от някакъв евразийски военен съюз".

"Най-голямата грешка на Запада е идеята, че със санкции могат да притиснат Путин. Това е непознаване на руската атмосфера, защото Путин не е толкова силен вътре в страната, Русия не е толкова силна икономически - там положението е даже доста неприятно. Колкото повече обаче той бива притискан отвън, толкова по-силен става вътре в страната си. ... Там национализмът покрива целия политически спектър", смята доц. Тодор Тодоров.

Интервюто на Даниела Големинова с доц. Тодор Тодоров в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени