Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Лукашенко ще наблюдават в събота учения на стратегическите сили

| обновено на 18.02.22 в 12:03
Путин наблюдава руски военни учения
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин ръководи планираните за утре учение на силите за стратегическо възпиране с използването на балистични и крилати ракети. Това съобщиха от руското министерство на отбраната на фона на изострянето на отношенията между Москва и Вашингтон.

В учението са задействани въздушно-космическите сили, Южният военен окръг, стратегическите ракетни войски, Северният и Черноморският флот, обявиха от министерството.

В прессъобщението се уточнява, че маневрите са предварително планирани, а целта е да бъде проверена готовността на органите на военно управление, бойните разчети, екипажите на бойните кораби и стратегическите ракетоносци и надеждността на въоръженията на стратегическите ядрени и неядрени сили.

От военното ведомство съобщиха още, че по инициатива на американската страна за днес е насрочен телефонен разговор между министрите на отбраната на Русия Сергей Шойгу и на Съединените щати Лойд Остин.

Междувременно за среща с президента Владимир Путин в Москва пристигна беларуският лидер Александър Лукашенко. Очаква се двамата да обсъдят сигурността в района и общи действия за гарантиране на националните интереси на Русия и Беларус.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди, че планира да се присъедини към руския си колега Владимир Путин при наблюдението на военните учения, които трябва да се проведат утре.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините в Благоевградско получават над 550 чувала с изборни материали

В Благоевград тази сутрин се очаква изборните секции да получат изборни материали и консумативи. Над 550 чувала с такива ще бъдат предадени от общините в област Благоевград на секционните комисии, които утре ще проведат изборите за представители в националния и европейския парламент. По съгласуван график ще започне и монтирането на..

публикувано на 08.06.24 в 09:49
Ирански дрон

Украинската ПВО е свалила 9 дрона "Шахед" и ракета, изстреляни от руските сили

Украинската противовъздушна отбрана е свалила тази нощ 9 дрона "Шахед" и една ракета, изстреляни от руските сили в няколко области на Украйна. За денонощие Русия е нанесла 290 удара срещу 8 населени места в Запорожка област, съобщиха от местната администрация. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се отказва от плановете за..

публикувано на 08.06.24 в 09:15

Военноисторическият музей отбелязва Деня на бащата с много атракции, игри и награди

С вход свободен и много атракции, игри и награди -  Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на бащата. Музеят на авиацията край Пловдив също е подготвил специална програма. Програмиране на роботи,рисуване върху вода, стимулатор на състезателен автомобил, уреди за канадска борба и спортни игри са част от планираните..

публикувано на 08.06.24 в 08:59

Активисти, настояващи за край на войната в Газа, протестират пред Белия дом

Активисти, настояващи за край на войната в Газа, както и на подкрепата на Съединените щати за Израел, се очаква да обградят Белия дом в рамките на протест. С демонстрациите днес ще бъде отбелязан осмият месец от началото на войната на Израел в Газа. "Във връзка с обявените прояви във Вашингтон, в района на Белия дом са предприети..

публикувано на 08.06.24 в 08:35

В Берлин протестират срещу десния екстремизъм и повишаващите се цени на наемите

Граждански организации организират следобед демонстрация в защита на демократичните ценности и срещу десния екстремизъм в Берлин. Целта на проявата е да привлече интереса към изборите за Европейски парламент, които в Германия ще бъдат утре. Сред организаторите са екологичните движения "Грийнпийс", "Световен фонд за дивата природа" и..

публикувано на 08.06.24 в 08:22

Всеки десети член на СИК във Великотърновско - подменен

Всеки десети нает член на секционни избирателни комисии в област Велико Търново е подменен.  Не малка част от сменените са от ръководните състави на комисиите и не са минали обучение. Заедно с допълнителната работа по вота 2 в 1 и видеозаснемането, това ще затрудни броенето на бюлетините, коментират от Районната избирателна комисия. За да..

публикувано на 08.06.24 в 08:08

След големия пожар: Възстановено е движението по магистралата Атина - Коринт

В Гърция е възстановено движението по магистралата Атина - Коринт и в двете посоки, съобщават от полицията. Загасен е пожарът, който беше предизвикан от катастрофа на цистерна с бензин и заради който трафикът беше спрян. Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар От силния огън пострада въздушният мост Истмос...

публикувано на 08.06.24 в 08:03