Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни видеолекции помагат на зрелостниците по български език и литература

Снимка: Просвета

Безплатен онлайн курс за подготовка за най-важната матура след 12. клас  – тази по български език и литература, започва от 22 февруари Издателска група „Просвета”.

Специалната серия уроци ще се излъчва всеки вторник и четвъртък от 18,30 ч. на фейсбук страницата на издателството и ще бъде достъпна за всички ученици, техните учители и родители.

Ще се приложи формата на видеоуроци – нещо, което вече беше използвано при външното оценяване на седмокласниците през миналата учебна година, обясни пред Радио София Весела Михайлова, автор и редактор на учебници и помагала по български език и литература, водещ лектор на курсовете (заедно с Любов Шишкова).

Тя изрази одобрението и подкрепата си за учебно-изпитната програма за тази година, защото е съставена въз основа на изучавания материал и поставя акцент върху прагматично важни въпроси – езиковата култура, пунктуационните правила и други норми.

Във видеолекциите ще бъдат третирани именно тази неща, и то чрез дефиниции и суха теория, а чрез практични правила, примери и начини на проверки

Учениците по-лесно пишат върху автори, които са творили под знака на реализма. В програмата за матурата тази година влизат много добри образци на съвременната българска литература – на поета Борис Христов, на Виктор Пасков, допълни Михайлова.

Тя посочи и конкретни примери на езикови грешки, които често се допускат не само от ученици, но и в публичното ни пространство – нечленуване на институции като Столичната община или Българската академия на науките, при учтивата форма (не е правилно „Вие сте питала“, трябва да е …питали) и други.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Весела Михайлова.

Вече излъчените материали в онлайн курса ще може да бъдат гледани по всяко време като безплатни ресурси в платформата е-просвета.
Достъпът до тях няма да изисква нищо друго освен регистрация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени