Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

По съседски: Реакции на Балканите по конфликта в Украйна

Ердоган: Действията на Русия противоречат на международното право


Турция смята за недопустима военната операция на Русия срещу Украйна. Това заяви президентът Реджеп Ердоган на среща с делегация на Международния съюз на демократите в Анкара и определи действията на Русия като „стъпка, противоречаща на нормите на международното право“, предаде Анадолската агенция. Той призова Русия и Украйна да решат противоречията помежду си по пътя на диалога, като в същото време подчерта, че страната му подкрепя борбата на Украйна за защита на териториалната си цялост.

Междувременно турски кораб беше ударен от бомба край бреговете на град Одеса. За това съобщи cnn turk, посочвайки, че при инцидента няма пострадали хора, а корабът е продължил плаването си към Румъния.

Руската военна агресия в Украйна обедини румънския парламент


Всички парламентарни партии в Румъния - от управляващата коалиция и от опозицията, осъдиха военната агресия на Русия в Украйна. Властите в североизточния окръг Сучава вече са готови да приемат и настанят неколкостотин бежанци от Украйна, ако се наложи, като броят на местата може да бъде увеличен до хиляди в зависимост от ситуацията на терен, съобщи БТА, позовавайки се на агенция Аджерпрес. Радио Румъния съобщава, че румънската диаспора на територията на Украйна е над 400 000 души, повечето от които са концентрирани в Бесарабия, а после предадени на Украйна през 1991 година след разпада на Съветския съюз.

Външното министерство в Скопие светна в цветовете на украинското знаме


24 февруари е тъжен ден за Украйна и мрачен ден за Европа. Нападайки Украйна, Кремъл отново грубо наруши международното право, с което донесе страдания на непосредствените си съседи и наруши суверенитета и границите на Украйна. Тези действия поставиха под въпрос мирния ред на нашия континент. Войната и огънят не са шега, а използването на сила и принуда няма място в 21-ви век, написа във Фейсбук македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от БТА. Министерството на външните работи в Скопие светна в цветовете на украинското знаме в знак на подкрепа и солидарност с Украйна.

Гърция поиска европейски мерки в енергетиката заради Украйна


Гърция е поискала спешно свикване на Съвета на ЕС по енергетика, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. Целта е да се обсъдят мерки за справяне с високите цени в енергийния сектор след събитията в Украйна. Призивът на Гърция е подкрепен и от България и Румъния, предаде БТА.

В писмо до министъра на екологичния преход на Франция Барбара Помпили и комисаря по енергетика Карди Симсън, министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас посочва, че настоящата криза изисква координирани действия на европейско ниво с цел защита на европейските граждани и икономиките на страните членки.

Кипър е обезпокоен за туризма си заради кризата Украйна-Русия


Кипър се опасява, че задълбочаващата се криза в отношенията между Украйна и Русия ще се отрази негативно върху туристическия сектор на острова, съобщи БГНЕС. Кипърският туризъм търпи сериозни последици вследствие на продължаващата трета година пандемия от Covid-19. Секторът разчита много на руските туристи, а руският пазар е вторият по големина за кипърския туристически сектор. Само през миналата година островът е посетен от половин милион руснаци. Прогнозите за 2022 г. бяха още по-обнадеждаващи, особено след като от 1 март се разрешават чартърните полети за  първи път от началото на пандемията.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Reuters, ЕПА/БГНЕС, meta.mk, архив

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени