София отново настоя ЕС да не бави преговорите за членство на Албания и Северна Македония

На конференцията „От Солун до Загреб“, организирана от гръцкото външно министерство в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, българският външен министър Екатерина Захариева предупреди, че новата методология за..

публикувано на 25.02.20 в 11:44

Противоборството между президент и премиер се задълбочава и разширява

Докато в неделя инспектираше строителството на една магистрала, премиерът Бойко Борисов се оплака, че е омаскарен от публикация в испанската преса, зад която според него стоят президентът Румен Радев и Русия. Оплакването премиерът направи в..

публикувано на 24.02.20 в 11:01

Независимо Косово отбелязва 12-ата си годишнина

„България има специална роля в историята на държавното ни формиране“ – каза посланикът на Република Косово в България, г-н Едон Цана, в интервю за Радио България по повод   националния празник на Косово – 17 февруари. На тази дата преди 12 години..

публикувано на 17.02.20 в 13:33

Ускорена динамика в отношенията със САЩ и забавена в тези с Русия

След срещата на премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп в САЩ, проведена към края на ноември 2019г., наблюдаваме ускоряваща се динамика в политическия обмен между двете държави. Само между 8 януари и 11 февруари 2020-та, или за малко..

публикувано на 12.02.20 в 12:48

СЕТА поражда въпроси с нееднозначни отговори

Със 110 гласа „за“ , 98 „против“ и 7 „въздържали се“ българският парламент прие наскоро, на първо четене, Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (ВИТС/СЕТА)...

публикувано на 11.02.20 в 10:57
Румен Радев

Остра полемика в политическите среди и медиите след обръщението на президента Румен Радев

Обръщението , с което вчера президентът Румен Радев обяви, че оттегля доверието си от правителството, е доминираща тема в българското медийно пространство днес. Под челно заглавие "Студената война стана гореща" , в-к „Дневник“ помества мнения..

публикувано на 05.02.20 в 12:11
Главният прокурор Иван Гешев: „Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв период в българската история след 1989 г., той е в миналото. България се променя.“

Крупни бизнесмени - във фокуса на българското правосъдие

След бизнесмена Цветан Василев (собственик на фалиралата Корпоративна банка и обвиняем за престъпления за 1.4 млрд. eвро), алкохолния магнат Миню Стайков (със запорирани 70 млн. евро), семейство Арабаджиеви (туристически милионери) и семейство..

публикувано на 05.02.20 в 11:43

Президентът Радев сваля доверието си от правителството

В обръщение към народа президентът на България Румен Радев обяви официално, че снема доверието си от правителството, защото то не действа в интерес на гражданите. Като изтъкна, че от 3 години призовава правителството да работи отговорно, Радев..

обновено на 04.02.20 в 14:26

Политическата ситуация в България и посланието към света

През последните 30 години България премина през редица изпитания в обществено-политически и социален план. Това осезаемо повлия на обществените нагласи по отношение на значими теми, касаещи политическия дневен ред и бъдещето на страната. Ако..

публикувано на 03.02.20 в 11:33

Великобритания се оттегли от ЕС

Обединеното кралство напусна официално Европейския съюз в полунощ на 31 януари (централноевропейско време). С това държавите членки на евросъюза станаха 27. Преди да се стигне дотук, ЕС и Обединеното кралство проведоха интензивни преговори за..

обновено на 01.02.20 в 13:45