Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масовата психоза да се презапасяваме с гориво беше насочена към страховете на хората

Любомир Дацов: У нас дори да има леко повишение на цената, няма да има недостиг на бензин и нафта

Нашата рафинерия няма застрашен източник на доставка на петрол, каза още Дацов

Снимка: БГНЕС

"Според мен истерията да се презапасяваме с бензин, е по-скоро в сферата на спекулацииите, в социалните мрежи се разпространява и информация, че една политическа партия чрез пиарите си е организирала разпращането на есемеси, че трябва се презапасим с гориво, това за мен няма реална основа. Тази атака беше насочена към страховете на хората", каза за БНР Любомир Дацов, бивш заместник финансов министър и финансов експерт.

"Може да е станала спекулация, може да е било хибридна атака, не е ясно все още.
При тази цена на суровия петрол, макар, че нашата рафинерия зарежда от т.нар. "тежък петрол", той е внос от Русия в голямата си част, внасяме и от Ирак и от тази гледна точка нашата рафинерия няма застрашен източник на доставка на петрол.
Бензините и дизела за нашата страна, за разлика от газа, могат да се докарат и от други рафинерии около нас - има такива в Турция или Гърция и било с цистерни, било по сухопътния пначин, могат да се доставят бензин или дизел. И затова в България дори да има леко повишение на цената, няма да има недостиг на бензин и нафта. За разлика от газа, особено ако се случат последиците от войната", поясни още Дацов.
"Животът ще продължи и след тази руска инвазия. Така че, ако ние не наложим допълнителни санкции, за да се откажем от енергийните доставки под една или друга форма, аз не мисля, че ще има и недостиг на газ. Макар и на някаква завишена цена. Дори цената ще си остане според мен в рамките на този компонент", поясни още пред БНР Любомир Дацов.

 Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени