Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът стабилизира към $125 за барел, а газът в Европа - към 240 евро за MWh

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола и на природния газ в Европа опитват известна стабилизация в много високи нива, след като в понеделник ключовите горива отбелязаха брутално поскъпване заради опасения, че западните санкции спрямо Русия могат да обхванат и забрана на вноса на руски енергоносители, което рязко да влоши и без това ограничените световни доставки.

Петролът Брент се търгува в началото на търговията във вторник от 125 долара за барел, след като ден по-рано поскъпна рязко с над 10% близо до 140 долара, достигайки най-високо ценово ниво от юли 2008 г., когато беше постигнат исторически връх около 147,50 долара.

Информациите за възможно забавяне на съживяването на ядрената сделка с Иран, след като Русия поиска търговски гаранции от САЩ, също допринесоха за рязкото поскъпване на черното злато.

Последва известно отстъпление назад към нивата около 125 долара за барел, след като Германия сигнализира, че на този етап няма желание да ограничи вноса на руски енергоносители. Южна Корея също обяви, че е малко вероятно да се присъедини към евентуални общи западна енергийни санкции спрямо Русия.

Петролните цени обаче остават прекалено високи на фона на продължаващата руска военна инвазия в Украйна и заплахите от страна на руския вицепремиер Александър Новак, че евентуални западни санкции, свързани със забрана на внос на руски петрол, могат да изстрелят цени към и над 300 долара за барел.

Природният газ в Европа пък стартира днешната търговия на нива около 255 евро за мегаватчас, след като в понеделник поскъпна брутално с близо 80% до рекорден ценови връх от 345 евро за MWh.

И тук заплахите от нови западни санкции, които да ограничат или дори да забранят вноса на руски газ, бяха в основната на драматичното поскъпване на синьото гориво. Александър Новак намекна, че при подобни санкции и решението на Германия да замрази сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", руската страна може да отговори със спиране на доставките на природен газ за Европа по газопровода "Северен поток 1".

На този етап обаче изглежда, че Германия е против въвеждането на подобни енергийни санкции спрямо Русия, като засега само САЩ сякаш са склонни да наложат еднолично подобни ограничения за вноса на руски петрол в страната.

Това води до известна предпазливост при старта на днешната търговия, като априлските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват около 240 евро за мегаватчас, след като преди това опитаха за кратко ново поскъпване към 300 евро.

Вниманието днес се насоча към очакваното представяне на проектоплан на Европейската комисия за намаляване на зависимостта на ЕС от руски горива в средносрочен план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени