Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютната книга на Велина Баева – „Калейдоскоп“

Снимка: Ангелина Грозева

„Калейдоскоп“ е името на дебютната книга на Велина Баева, в която тя събира 35 късометражни истории, всяка от които допълнена и илюстрирана в характерния стил на Борислава Караджова. Авторката Велина Баева споделя, че илюстрациите са допълнение към нейните истории, което разказва своя собствена история:

„Започнах да пиша фрагментите на едно тефтерче, с молив, беше ми твърде смело да бъде с химикал… И сякаш чувах града и неговите цветове, отварях тефтера в автобуса, навън, в бара, в таксиметровата кола и събирах тези истории. Кратка книга с кратки истории – мимолетни, но вълнуващи точно както някои от най-страхотните неща в живота. 

Фрагментите разказват и малко, и много едновременно, а темите са пъстри като заглавието – „Калейдоскоп“. Книгата ще ви остави сами да довършите финалите и да си изберете цветове за всяка история и илюстрация. Наскоро, когато се разхождах в родния ми град Пловдив, открих една книга на Николай Лилиев, учили сме го в училище, но сякаш сега го преоткрих. И вярвам, че изкуството ни намира в точния момент по точния начин.“

„Момичето говореше, а всяка нейна дума разказваше
приказки, всяка пауза пишеше романи, всяка история
беше стихосбирка.
Ухаеше на букви, с коси, шумливи
като страници, и метафори
по пръстите.
Оставих се да ме води –
разхождахме се между редовете.“

Това е един фрагмент от книгата на Велина Баева. А целия „Калейдоскоп“ тя ще представи на 11 март в столичното кафе „1920“, заедно с актрисата Ива Тодорова и джаз квартет „Straight out of NMA“.

Велина Баева е запален пешеходец из Стара София, бегач на среднодълги разстояния, колекционер на плочи, стопанин на куче и барабанист в колоритна софийска банда. Пише за удоволствие и отскоро. Завършва Music, Theatre & Entertainment Management в Ливърпул. Пол Маккартни от „Бийтълс“ ѝ връчва дипломата и ѝ казва: Congratulations!

По илюстрациите на „Калейдоскоп“ работи Борислава Караджова или повече позната като Borislava Madeit  или 1/2 от Sisters in draw. Тя е магистър по специалността „Плакат и визуалнa комуникация“ в НХА, София. Работи в сферата на авторската и едиториал илюстрация, графичен дизайн, мюрал и др. Работила е по проекти с United Nations, Hendricks Gin, Absolut Vodka, Telenor, Fine Acts, Vagina Matters.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна