Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ - Ямбол има готовност да поеме лечението на бежанци

Многопрофилната болница  „Св. Пантелеймон“ в Ямбол, при необходимост, е в готовност  да поеме безплатното лечение на 30 бежанци от Украйна, информираха от здравното заведение. Втора седмица в града работи и доброволчески пункт в подкрепа на пристигналите украински граждани. 

На проведеното заседание на кризисния щаб в Ямбол  директорът на областната болница д-р Панайот Диманов увери, че при необходимост няма да бъде отказана медицинска помощ:

"Те ще бъдат приети в нашата болница, ще бъдат лекувани, никой няма да върнем, както сме го правили и предишните емигрантски кризи. Имаме готовност и няма да върнем нито един пациент, който се нуждае." 

Към момента в областта има регистрирани 72 украински граждани, основно майки с деца, между които и няколко бебета. Състоянието на всички е добро, потърсена е помощ за единични случаи. Междувременно от доброволческия пункт в Ямбол също оказва подкрепа с хранителни продукти и вещи от първа необходимост. Оксана Легко, която е координатор в пункта споделя:

"Какво ме впечатли, че хората не могат да вземат неща, тях ги е срам. Те са свикнали да градят своя живот, да работят, а сего се превръщат в просяци." 

През следващата седмица служители от Държавната агенция по бежанците ще посетят настанените в ямболски бази, за да стартира процедурата по уреждането на техния статут.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна