Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Правителството обмисля да обяви форсмажорен режим за експортно ориентираните фирми

| обновено на 16.03.22 в 18:21
Снимка: БГНЕС

Икономическото министерство ще поиска въвеждане на извънредна ситуация за българските фирми, които не могат да изпълнят договорни ангажименти заради войната в Украйна.

Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Санкции за спекулативно завишените цени и за обявяване в промоция на недостатъчни наличности от стоки, анонсира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Министерството на икономиката и индустрията ще внесе в Министерския съвет решение за обявяване на форсмажор. Целта е да се даде подкрепа за експортно ориентираните български фирми като им се предостави право да отлагат изпълнението на договори, разплащания или доставки, обясни министър Корнелия Нинова:

"Това ще им даде свобода за предоговаряне, за това към българските фирми да няма претенции сега и веднага за неустойки, ако не могат да си изпълнят договорите. Разбира се, тези неустойки ще са дължими, но в някакво по-далечно време или разсрочено плащане или т.н. Това е необходимо за облекчаване на българските фирми, на българската икономика".

Министър Нинова допълни, че актът е готов и се намира на междуведомствено съгласуване и допусна, че до седмица или две ще влезе на правителствено заседание за обсъждане и за гласуване.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов съобщи пред депутатите за проверки на търговията с олио в обекти където са установени липси или недостатъчни количества от промоционални марки.

"Имаше няколко случая, в които търговците не бяха в състояние да изпълнят ангажиментите си така, както ги бяха обявили в промоции, в реклами, затова те ще бъдат санкционирани от нашата комисия".

Осъществени са и 190 проверки на бензиностанции, при които е открито само едно нарушение на местна бензиностанция в Девня, която не е била обявила своите цени, обясни Маргаритов:

"Цените се стабилизираха под 3 лева, където са и в настоящия момент, така че нека да сме спокойни и да запазим потребителско хладнокръвие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна