Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

| обновено на 24.03.22 в 07:30
Снимка: Уикипедия

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 г. по инициатива на Световната здравна организация.

На тази дата – 24 март – през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива микобактериум туберкулозис, откритие достойно за Нобеловата награда, с която е удостоен.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. По данни на СЗО 30% от населението на земята е инфектирано.

В България профилактиката, диагностиката и лечението са безплатни. Основа на профилактиката на туберкулозата е редовно провеждана противотуберкулозна имунизация и химиопрофилактика при необходимост.

За превенция на заболяването е необходимо и да живеем здравословно, а това означава да се храним правилно, да оптимизираме двигателната си активност, да не пушим и злоупотребяваме с алкохол.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Цветомила Дудевска, пулмолог и директор на СБАЛББ Троян:

“Както Covid, така и туберкулозата е пандемично заболяване и трябва да бъде третирана като спешна ситуация.

Само в рамките на един век от туберкулоза са загинали 20 млн. жители на планетата. Сега наблюдаваме около 1,5 млн. годишно смъртност от болестта, но покрай пандемията тези неща сякаш се позабравиха.

Искам да обърна внимание на всички, че има още едно тежко инфекциозно заболяване, което може да бъде лекувано и ние разполагаме със средствата.“

Постковид синдром

“Много хора поставят въпроси още от началото на пандемията от Covid-19. Миналата година решихме да обявим една възможност за хората, които имат въпроси след прекаран Covid-19 и да им предложим безплатни консултации в един от нашите приемни кабинети.

Консултациите са за всички пациенти, които са прекарали коронавирус и все още имат оплаквания.

По този начин се опитваме да им покажем пътя, по който трябва да лекуват постковид усложненията, ако има такива или да се справят със състоянието, което усещат след преболедуване.

Независимо от тежестта, с която е протекло заболяването, доста системи в човешкия организъм са засегнати.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна