Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как бизнесът създаде платформа за бежанците от Украйна у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустрията на бизнес услугите и технологичната общност в България разработиха платформа в подкрепа на бежанците от Украйна.

Платформата е насочена към няколко групи – както към желаещи да напуснат Украйна, така и към вече дошли в България бежанци, но и към доброволци, които подкрепят различни инициативи, свързани с помощта за пристигащите, обясни пред БНР Илия Кръстев от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии .

Платформата като софтуер е дарение за използване от правителството, уточни Кръстев.

Преди платформата да премине официално към правителството, в нея е имало регистрирани около 4 000 доброволци. Настанените при доброволци през платформата към миналата седмица са били между 1 500 и 2 000 души, поясни Илия Кръстев.

По думите му разширяването на мрежата от желаещи да помогнат след началото на бежанската криза се е случвало „от уста на уста“ и е изпреварило действията на правителството.

Снимка: Радио Видин

Паралелно с платформата върви и дарителска кампания, отбеляза Илия Кръстев. Средствата се набират за интеграция на децата от Украйна, които по думите му в момента са социално изолирани. Първоначално заложената цел от 250 000 лева е постигната. 

Обществото е доста активно и виждаме вълна от подкрепа на хората, които бягат от войната.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени