Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как помощта стига до бежанците от Украйна, потърсили убежище в България

Снимка: Даниела Костова
Единният информационен портал "България за Украйна“ е изграден и поддържан от доброволци, които работят с българското правителство за осигуряване на евакуация, транспорт, настаняване, медицинска и хуманитарна помощ, правна помощ и пътна карта за установяване в България, включително налична работа и образование.

В платформата са обособени три секции: "Евакуация“, "При пристигане“ и "Установяване“. На портала е публикувана официалната информация за правилата за предоставяне на временна закрила на пристигащите в България украинци, бягащи от войната, в съответствие с директивата на Европейския съюз и решението на Министерския съвет.

В отделните раздели се съдържа актуална информация за правата и задълженията на пристигащите, за получаване на статут, достъп до хуманитарна помощ,  настаняване, откриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и училища, възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ.

Публикувани са действащите доброволчески инициативи и контакти на гражданските организации, с които правителственият кризисен щаб е в координация и сътрудничество за осигуряване на навременна помощ за пристигащите от Украйна. 

От правителствената информационна служба съобщиха, че само за първите 24 часа след обявяването на платформата са осъществени 12 хиляди посещения и 60 хиляди уникални прегледа на различни страници.

В секцията "При пристигане“ са публикувани и 200 обяви за настаняване в стаи, апартаменти, хотели, къщи за гости, общински и ведомствени бази. Има търсачка по видовете места за настаняване, периода и населеното място.

Повечето оферти са за временно безплатно настаняване. Ето как звучат някои от тях – "Здравейте, предлагаме безплатно 2 стаи в голям апартамент в София, жк. "Яворов", за жени и деца. В него живее само една жена. Свободен е до 7 април и отново от 24 април до 1 юли“, "Бихме искали да предложим на украинските бежанци, с предимство на майките с деца, нашата семейна къща в село Горна Бела речка, община Вършец. Намира се в Северозападния район на страната, къщата е на два етажа с три спални и голяма всекидневна и кухня, Селото е много малко, през зимния сезон има 30-40 души. Няма редовен транспорт до най-близкия град – Вършец, но другите хора в селото могат да помогнат с пазаруването“.

В раздела "Намерете работа“ на секцията "Установяване“ вече са публикувани 150 обяви за свободни работни места. Предложенията за работа се изпращат от потенциалните работодатели на английски език, а сайтът автоматично ги превежда на украински, руски и български.

Публикуваните оферти са за различни сфери на дейност за София и за други градове.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45