Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Елис: Българите са сред хората с най-големи сърца

У нас Наталия Елис развива бизнес с кактуси
Снимка: личен архив

Няма значение в коя страна си. Родината е една. Сега мога да помогна с нещо. Помагам на нашите хора тук, помагам на мои приятели. Приемам. Това е най-голямото, което мога да направя сега.“ Това сподели пред БНР Наталия Елис, позната на пловдивчани като инициатор за спасяването на ботаническата градина в града.

Днес Наталия има нова кауза – да намира подслон за сънародниците си, бягащи от войната. Тя работи за обособяването на буферни детски центрове, които да поемат по-малките деца и да ги социализират.

„Идват основно майки с деца, които не са свикнали с детски градини, не знаят български език и имат хранене, много по-различно от това в България“, поясни Наталия Елис.

Децата бежанци са тук без ваксинационни паспорти, което също е проблем, посочи тя.

Това по думите ѝ ще се обсъжда с българските здравни власти, защото „повторна ваксинация също може да създаде проблем“.

Затова Наталия Елис предлага да има буферни детски центрове за деца от Украйна.

Как да работят родителите, ако не могат да оставят детето никъде? Така ще им помагаме, с такива детски центрове. В София „Америка за България“ предложи „Музейко“ за такъв детски център. Сега говоря с активисти в други градове, които се опитват да направят същите подкрепящи буферни детски центрове“, разказа тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Украинците са работливи. Дошли са доста специалисти. За работодателите това е добра възможност да намерят добри работници. Само да осигурим подслон за децата и помощ в началото, докато нямат нищо, даже пари за настаняване“, коментира Наталия Елис.

Наталия Елис е дошла в България преди около 5 години. Развива бизнес с кактуси. Допада ѝ сравнението на Украйна с кактус, който не можеш лесно да стъпчеш, но можеш да се нараниш

Иска да предаде на новодошлите своя опит с вписването в българската среда. Харесва Пловдив, нарича хората там „вълшебни“, според нея са отзивчиви и помагат.

„Наистина България е от страните, в които хората имат едни от най-големите сърца в света.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна