Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев нарече преговорите „трудни“, Москва вижда напредък

Украйна предложи неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност

| обновено на 29.03.22 в 15:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул приключиха около 14.30 ч българско време. Киев предложи неутрален статут в замяна на международни гаранции за сигурност.

Неутралният статут на страната предвижда в нея да не бъдат разполагане чуждестранни военни база, поясниха от украинската делегация.

Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и провеждане на консултации за статута на анексирания полуостров Крим през следващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.

За да има окончателно споразумение между Киев и Москва, трябва да има пълен мир на цялата територия на страната, подчерта Михайло Подоляк, член на украинската делегация и съветник на президента Володимир Зеленски.

Той определи преговорите с руската страна в Турция като „трудни“.

„Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата и военните традиции. Трудни преговори за мир в нашата страна“, написа той в Туитър.

По време на днешните мирни преговори Украйна предложи ново международно споразумение за гарантиране на сигурността, заяви след първия ден на разговорите членът на украинската делегация Дейвид Арахамия. Той посочи, че договорът трябва да бъде одобрен на референдум и да съдържа клауза, „подобна на член 5 от Хартата на НАТО“, която гласи, че атака срещу една държава членка е атака срещу всички.

„Настояваме това да бъде международно споразумение, подписано от всички гаранти за сигурност и ратифицирано“, каза Арахамия.

„Искаме това да бъде ефективен международен механизъм за конкретни гаранции за сигурност за Украйна. Украйна също така предложи 15-годишни двустранни консултации за статута на Крим и Севастопол, през което време нито Украйна, нито Русия ще използват военна сила. Киев също така „няма да бъде домакин на чужди военни бази на наша територия, както и да се разполагат военни контингенти на наша територия и няма да влизаме във военно-политически съюзи“.

Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум.

Главният преговарящ от руска страна Владимир Медински обяви провелите се преговори в Истанбул като конструктивни и съобщи, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.

Той посочи, че е постигнат напредък и добави, че двете страни могат да се споразумеят да направят съвместно изявление след настоящия кръг от преговори.

„В Истанбул Руската федерация получи ясно формулирана позиция от Украйна“, посочи Медински, добавяйки, че Русия ще предприеме „стъпки за деескалация на конфликта с Украйна“.

Той подчерта, че намирането на компромис и бързата работа по постигане на споразумение е от съществено значение.

Медински също така каза, че среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се случи „веднага щом бъде подготвено споразумението“, което трябва да е подписано от външните министри.

Пред руската държавна телевизия Владимир Медински каза, че Русия не се противопоставя на желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз.

„Руската федерация не възразява срещу желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз“, посочи той. Освен това той добави, че представители на Киев са обещали, че няма да се присъединят към никакви военни съюзи.

Медински подчерта, че Украйна е заявила, че „няма да разположи чужди военни сили“ на своя територия без съгласието на други държави, включително Русия.

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул продължиха малко повече от три часа.

Разговорите бяха организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган. Преди срещата той призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви във вторник, че „драстично ще намали“ военната активност в посока Киев и Чернигов, „за да създаде условия за диалог“. Този ход е след започналия днес нов кръг от преговори между Русия и Украйна в Турция.

Заместник-министърът на отбраната Александър Фомин каза, че решението е взето в светлината на „преговорите за подготовка на споразумение за неутралитета и неядрения статут на Украйна“. Той също така призова Украйна да спазва Женевската конвенция за отношението към военнопленниците.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна