Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия „драстично намалява" военните действия около Киев и Чернигов

Според US военни започва изтегляне на част от руските силите си около украинската столица

| обновено на 29.03.22 в 18:26
Членове на украинската делегация на преговорите в Истанбул.
Снимка: Ройтерс

Русия намалява драстично военните действия край Киев и Чернигов, обявиха от руското министерство на отбраната след провелите се днес преговори между Украйна и Русия в Истанбул.

На разговорите Киев предложи неутрален статут в замяна на международни гаранции за сигурност. Турция, Израел, Полша и Канада вероятно ще са част от общо 8 държави, които ще бъдат гаранти, а механизмът за сигурност ще действа на принципа на член 5-и от Договора за НАТО за колективна отбрана.

Около 3 часа украинската и руската делегации преговаряха в двореца „Долмабахче“ в Истанбул. След края на преговорите заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин заяви:

„Заради факта, че се водят преговори за подготовката на споразумение за неутралитет и неядрен статут на Украйна, както и за гаранции за сигурност, и вземайки предвид принципите, дискутирани днес, Министерството на отбраната на Руската федерация реши да намали военната активност в посока Киев и Чернигов. Така ще се повиши взаимното доверие и ще се създадат необходимите условия за продължаване на преговорите и за постигане на крайната цел - подписване на споразумение“.

А украинската делегация поясни, че неутралният статут на страната предвижда в нея да не бъдат разполагани чуждестранни военни бази.

Гаранциите за сигурност към този момент няма да действат на територията на Донбас и анексирания Крим, вместо това Киев предлага на Русия провеждане на консултации за статута на анексирания полуостров през следващите 15 години. В предложението на Украйна е записано още, че Русия няма да се противопоставя на членство на Киев в Европейския съюз.

Олександър Чали от украинската делегация заяви:

„Първо искам да кажа, че договореност за гаранции за сигурност е единственият възможен дипломатически формат, който да гарантира териториалната цялост на Украйна. Ръководителят на нашата делегация вече каза как очакваме да работи този механизъм за сигурност - той ще е аналогичен на действието на член 5-и от Договора за НАТО“.

За да има окончателно споразумение между Киев и Москва, трябва да има пълен мир на цялата територия на страната, подчерта Михайло Подоляк  - член на украинската делегация и съветник на президента Володимир Зеленски.

„Прилагането на споразумението за гаранции за сигурност ще се случи по следната процедура - първо ще се проведе референдум, на който всички граждани на Украйна ще могат да изложат своята позиция за договора. После ще има и ратификация в парламентите на страните-гаранти и в парламента на Украйна.“

Главният преговарящ от руска страна Владимир Медински обяви провелите се преговори в Истанбул като конструктивни и съобщи, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.

Има голяма възможност за среща между президентите на Русия и на Украйна, заяви Медински.

„След днешния съдържателен разговор ние предлагаме решение, според което срещата между държавните ръководители може да се състои едновременно с парафирането на договора от министрите на външните работи. Още повече, че по време на това парафиране и разглеждането на детайлите на договора, ще могат да бъдат обсъдени различни политически нюансите. Така че при бърза работа по договора и намирането на компромис възможността за сключване на мир е доста по-близко.“

Деескалацията на военните действия в посока Киев и Чернигов не означава спиране на огъня, поясни Медински. Намаляването на военните действия край столицата е необходимо, защото там се намират хора, които трябва да вземат решения, заяви ръководителят на руската делегация. 

Статутът на Донбас ще бъде обсъждан на среща между Путин и Зеленски, стана ясно в Истанбул.

Преговорите между Украйна и Русия продължават във видеоформат.

Двама високопоставени военни източника от Пентагона заяви, че Съединените щати вече са установили, че Русия започва да изтегля част от силите си около Киев, съобщи Си Ен Ен. Според Съединените щати това е голяма промяна в стратегията на Русия. Съобщава се за движение на тактически групи към руския батальон. Множество руски военни превозни средства се изтеглят от Киев, съобщават още американските военни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна