Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Васил Сираков, ВМА: Подобряването на здравната система минава през младите лекари

Имаме отлични лекари и лесен достъп до специализирана помощ, подчертава младият хирург

Д-р Васил Сираков
Снимка: Ани Петрова

За да можем да разчитаме, че здравната система ще се подобрява, трябва направим така, че повече млади лекари да остават в България.

Казва го именно един от младите лекари, които са избрали да работят у нас. Д-р Васил Сираков е хирург във Военно-медицинска академия, където е в екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководена от проф. Никола Владов.

Пандемията постави на изпитание цялата ни здравна система, много клиники бяха трансформирани, Същевременно пациентите продължават да боледуват не само от ковид, отбелязва хирургът. Според д-р Сираков него не може да се каже, че през последните две години са пренебрегнати хората с други диагнози.
 
Може да паднаха много мерки, но коронавирусът остава. Затова трябва да продължим да бъдем внимателни, да спазваме правилата за дезинфекция и дистанция, да носим маски. Вирусът не си е отишъл, предупреждава д-р Сираков.
 
Българинът е скептичен, не вярва на всичко, освен това имаше много разнопосочни мнения в медийното пространство - според доктор Сираков това е обяснението защо хората у нас оказаха толкова неподатливи на убеждаване да се ваксинират срещу Ковид. Напомня, че ваксините помагат и развитието на пандемията го е доказало.

Д-р Васил Сираков не се наема да съветва за мащабни промени в здравната система, но за едно е сигурен че трябва да се вземат мерки:
"Нека има повече млади хора, които да остават у нас. Трябва да се намерят начини да бъдат мотивирани. Така и здравната ни система ще се подобри."

Младият хирург има зад гърба си продължителна специализация в Словакия, чиято здравна система оценява като доста добра. Казва също, че винаги е полезно да се сравняваме с другите - в проблемите и в постиженията, но дали да остане в чужбина или да се развива в родината - по този въпрос не е мислил дълго:

 "Не съм имал колебания. Смятах, че моето място е тук."

Няма нищо друго, което да ме е привличало - така д-р Васил Сираков отговаря на въпроса какво би работил, ако не беше успял да стане хирург. Припомня си, че с работния процес в хирургичните клиники е запознат от ранните си студентски години в Медицинския университет в Пловдив, когато е започнал да дава доброволни дежурства.
Бъдещето си свързва със същата клиника във Военна болница, в която работи сега. Там се правят и трансплантации. Д-р Сираков подчертава, че става дума за много сложна екипна работа, "едно от чудесата на медицината".

Имаме лекари на много високо ниво, признават го и в чужбина, подчертава д-р Сираков. Надява се освен това пациентите да оценяват, че имат достъп до първокласни специалисти. 

Цялото интервю на Савина Спасова с д-р Сираков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени