Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Молдова свика заседание на Съвета за сигурност заради Приднестровието

| обновено на 26.04.22 в 18:56
Президентът на Молдова Мая Санду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Молдова президентът Мая Санду свика Съвета по сигурността заради удари в непризнатия проруски регион Приднестровие. В рамките на ден бяха нападнати сградата на вътрешното министерство на сепаратистите и радиотранслатор. Две радиоантени до село Маяк в Приднестровието, които са ретранслирали руски станции, бяха взривени тази сутрин. Вчера с гранатомет беше стреляно по сградата на вътрешното министерство в Тираспол.

Приднестровието е отцепен проруски регион на Молдова - на границата с Украйна.

Президентът на т.нар. Приднестровска молдовска република Вадим Крансоселски заяви, че следите на извършителите водят към Украйна.

Пред РИА Новости други представители на проруските сепаратисти  приписват взривовете на бойна група от трима души, влезли от Украйна и впоследствие върнали се там.

Не така смята Мая Санду, която след извънредно заседание на върховния Съвет по сигурността в Кишинев заяви, че взривовете в Приднестровието са дело на "провоенни фракции" в самия регион и целта им е ескалация на напрежението.

Молдовският президент допълни, че не възнамерява да обсъжда инцидентите с Русия.

Експлозиите идват след спекулации, че влизане в Молдова заради Приднестровието, отделило се от властта в Кишинев преди 30 години, може да е следващата цел на руската армия. 

След кратката война за региона през 1992 година, там продължават да са разположени руски войници. Миналата седмица руският генерал Рустам Минекаев заяви, че контрол над Южна Украйна ще позволи влизане в Приднестровието, където по думите му имало репресии над рускоговорящи. Заради изказването Молдова поиска обяснение от руския посланик. Киев вече изрази опасенията си, че регионът може да бъде използван като стартова площадка за нови атаки срещу Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва следи внимателно събитията в Приднестровието и подчерта, че новините от региона са причина за сериозно безпокойство, отказвайки да коментира кой стои зад експлозиите.

Както и Украйна, Молдова не е член на НАТО и Европейския съюз. 

От страна на Киев видяха в нападенията почерка на руските специални служби. "Въоръжените нападения в Приднестровието вчера и днес представляват опит Молдова да бъде въвлечена в руско-украинската война", заявиха от външното министерство на Украйна, цитирано от "Ройтерс".


От Киев декларираха, че зачитат териториалната цялост на Молдова в международно признатите ѝ граници, които включват и отцепилите се преди 30 години територии край Днестър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна