Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Целите на Москва за "пълен контрол над Донбас и Южна Украйна" са "империализъм"

| обновено на 22.04.22 в 21:12
Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Установяване на пълен контрол над Южна Украйна, сухопътен коридор към полуостров Крим и излаз към Приднестровието в Молдова. Това са целите на започналия тази седмица втори етап на така наречената специална военна операция в Украйна, твърди високопоставен руски военен.

Заместник-командващият войските на Централния военен окръг Рустам Минекаев заяви, че през втория етап на военната операция една от задачите на руската армия е установяването на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна.

Според него така Русия ще си осигури сухопътен коридор към полуостров Крим и ще може да въздейства на жизненоважни обекти на украинската икономика. Като пример той посочи черноморските пристанища, през които Украйна изнася в чужбина селскостопанска и металургична продукция.

В Киев определиха изявленията на руския генерал, че целта на Москва е да установи "пълен контрол над Донбас и Южна Украйна", като "империализъм".

От украинското министерство на отбраната отбелязаха, че руското ръководство вече не крие истинските си цели, а те не са победа над някакви "митични нацисти, а просто окупация на източна и южна Украйна".

В изявлението си Рустам Минекаев отбеляза още, че контролът над Южна Украйна ще даде на Русия излаз към Приднестровието в Молдова, където, по думите му, се наблюдава потискане на рускоезичното население.

Заради тези коментари на руския генерал за Приднестровието посланикът на Кремъл в Кишинев бе привикан за обяснения във външното министерство на Молдова.

В изказването Минекаев направи и исторически паралели с Великата отечествена война. “Цяла Европа, целият свят е бил против нас. И сега е същото, те никога не са обичали Русия”, посочи той.

Според него превъзходството на руската армия над украинската по суша, море и въздух е очевидно. Той изрази увереност, че операцията ще бъде доведена до логичен завършек и поставените задачи ще бъдат изпълнени.

В обръщение към сънародниците си снощи украинският президент Володимир Зеленски посочи, че руското ръководство планира да създаде "Херсонска народна република" по подобие на сепаратистките формации в Донецк и Луганск и след това да я анексира, както стори с Крим:

„Призовавам жителите на южните райони на Украйна, на Херсонска и Запорожка област, бъдете внимателни каква информация давате на нашествениците. Ако искат да попълвате някакви анкети, да предоставяте паспортните си данни, знайте, че това няма да ви помогне, целта всъщност е да се фалшифицира така наречен референдум на вашата земя, ако Москва нареди такова представление“.

Зеленски даде да се разбере, че териториалните придобивки на руските войски са временни и че Украйна ще се бори да ги изтласка от своя територия:

„Никоя от тези стъпки няма да помогне на Русия във войната срещу нашата държава. Те само могат да отложат неизбежното, да отложат времето, когато нашествениците ще трябва да напуснат нашата земя, включително и Мариупол – градът, където съпротивата продължава, независимо от всичко, което окупаторите твърдят“.

Същевременно и днес Киев и Москва се обвиняваха взаимно за продължаващата блокада на цивилни в завода "Азовстал" в Мариупол.

За бойните действия в други части на Украйна руското министерство на отбраната обяви, че днес са били нанесени удари по десетки цели в Донецка и Харковска област. В град Харков руската артилерия е поразила пазар, жилищна сграда и брачна зала - не е ясно колко са жертвите, съобщава агенция "Ройтерс".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклонници поеха от Велико Търново към Рилския манастир по пътя на мощите на св. Йоан Рилски

20 поклонници тръгнаха от катедралния храм на Велико Търново към Рилския манастир, за да изминат пътя на мощите на св. Йоан Рилски, както това е било направено от рилските монаси пред 555 години.   Поклонническият поход по пътя на мощите на Св. Йоан рилски трябва да стане общонационално движение, за да почетем закрилника на българския народ,..

публикувано на 01.07.24 в 13:03

Разполагат три зарядни станции за електромобили на ключови места в Габрово

Три нови зарядни станции за електромобили ще са на разположение на ключови места в Габрово от това лято. Договорът между Общината и фирмата, която ги монтира, е за срок от 10 години. Новите публични зарядните станции за електромобили в Габрово са три и са с мощност 50 kW. Местата, на които се разполагат, са в близост до спортната зала в..

публикувано на 01.07.24 в 13:02
Димитър Главчев

Служебният премиер внася в НС позицията на правителството за форума на НАТО

Още този следобед служебният премиер Димитър Главчев ще внесе в "Секретно деловодство" на Народното събрание позицията за предстоящия висш форум на НАТО, така че всеки един от народните представители може да се запознае с нея. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. Няма поводи за спекулации, нищо различно няма от..

публикувано на 01.07.24 в 12:48

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци, включително директора на главната болница в анклава, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни служби, предаде БТА. Мохамед Абу Селмиа беше задържан през ноември, когато израелските сили извършиха операция срещу болница "Шифа". В коментар, излъчен от палестинските медии..

публикувано на 01.07.24 в 12:27

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49