Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП напуска коалицията, ако МС изпрати военна помощ за Украйна

| обновено на 29.04.22 в 18:50
10
Корнелия Нинова посети зеленчуковата борса в село Първенец
Снимка: Радио Пловдив, Антоанета

БСП ще напусне коалицията, ако Министерският съвет гласува военна помощ за Украйна – това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в пловдивското село Първенец, където посети зеленчуковата борса и се срещна с производители и търговци.

Според нея трябва да се изчака какво решение в сряда ще вземе Народното събрание. "Много неща се говорят, мнозинството е „за“ да се възложи това на правителството, други са против", коментира тя.

"Говорят се много неща, много са интерпретациите относно решението за предоставяне на военна помощ за Украйна", каза още Корнелия Нинова и отново формулира принципната позиция на БСП:

"Министерски съвет реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна - да, БСП ще напусне коалицията."

Въпреки това тя не прогнозира предсрочни избори. А в отговор на въпрос за евентуални нови избори заради напрежението по различни теми между коалиционните партньори, Нинова заяви: "Не мисля, че се задават избори и особено в тази ситуация".

Нинова още веднъж повтори, че нито един патрон от България не е изпратен за Украйна и Русия: "България изнася оръжие за 50 страни, ако новият собственик на продукцията я изпраща за Украйна това е негово решение", уточни тя.

Продължават и спекулациите, че реално в момента има такъв износ, отбеляза Нинова:

"Отново потвърждавам - един патрон не е изнесен за Украйна. Да, изнасяме оръжие за над 50-60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол какво се случва след това. При нас в България крайните документи са за тези 50 държави и няма нито един износ за Украйна или Русия".

Корнелия Нинова очаква повече подробности относно заявеното намерение за ремонт на украинска военна техника в български военни предприятия:

"Нямаме все още информация, какви машини имат предвид. "Терем" и "Авионамс" са двете български предприятия, които изпълняват ремонти. Когато се върне г-н Петков, прибирайки се, ще имаме коалиционен съвет. Той ще каже какви са били разговорите."


На борсата в Първенец Корнелия Нинова се срещна с производители и търговци, за да обсъди помощ за бранша. Производството на плодове и зеленчуци миналата година е подкрепено от държавата с 29 милиона лева, а тази година помощта е 53 милиона, като се предлага в актуализацията да бъдат отделени още 100 милиона лева.


"Бизнесът трябва да бъде подкрепен, заради високите цени на ел. енергията и на торовете, като помощта от 300 лева на мегаватчас от правителството остане и занапред". Корнелия Нинова предлага и държавна помощ под формата на торове.

Тя отново потвърди позицията, че при по- скъпи доставки на газ, след решението на "Газпром" да спре синьото гориво за страната ни, държавата трябва да поеме разликата в цената.

По думите на Нинова, освен работещите в индустрията, и земеделските производители вече застават зад предложението :"Да се замрази цената на газа такава, каквато е в момента по договора с "Газпром", а разликата по увеличаването на цената да се поеме от държавата."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени