Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Правителството има подкрепата на ГЕРБ за Украйна

| обновено на 29.04.22 в 18:35
Бойко Борисов по време на пресконференцията на ГЕРБ - 29 април 2022
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на пресконференция, че партията ще подкрепи правителството за решенията за Украйна. Правителството има нашата подкрепа за Украйна, има нашите гласове, каза той.

Борисов изключи лидерът на БСП Корнелия Нинова да изпълни заканата си да напусне коалицията, ако кабинетът реши да изпрати военна помощ за Украйна.

"Защото тя ще каже: аз ще сложа една остра декларация в Министерски съвет, няма да гласувам, но мнозинството в МС е решил по решение на парламента и аз какво да направя“.

Бойко Борисов направи коментар за отношенията в управляващата коалиция:
"Това правителство няма да пада. Такива пари имат да разделят, как ще падат?! Ще се държат. След това ще трябва полиция да ги вади от кабинетите. Те няма да излязат самички. Радев защо избухна? Защото му се държат на врата, само че Корнелия му ги върна. Те като майка и баща, единият хвърля отрочето, другият вика: не, не твое си е. Сега се чудят как да ги отрочетата оправят."

Същевременно Борисов обвини правителството в лъжи за газовата диверсификация.

"На Кирил Петков всичко му е построено от нас", заяви бившият премиер.

"Негодници, само Борисов ви е виновен. Юни месец няма да е готова гръцката връзка. Дай боже, ноември да потече, но гърците трябва да започнат да правят компресори, каза Борисов и добави: 80% от всички компресори на Балканите са от България. Ние сме инвестирали умно точно за такъв момент", каза бившият премиер.

"Твърдението, че в България няма трасета, по които да си осигури газ, е смешно. Каква огромна инфраструктура сме построили, за да има 100% диверсификация. Две турски тръби са по 15,7 милиарда, една гръцка тръба 2 милиарда и интерконектора 3 милиарда. Затова сега Асен Василев от Брюксел чака-рака весел, щот всичко му е построено", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че 80 процента от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България и от тяхната работа зависи доставката на газ за Европа. Той поиска обяснения от правителството защо хранилището в Чирен е останало с капацитет под 20 процента. Пред медиите лидерът на ГЕРБ изрази готовност да работи с властта за пълна газова независимост от Русия, но с условие да се договарят доставки без посредници:

Той се обърна към управляващите: "Ако решат да спрат далаверата, да махнат посредниците и далаверите, имаме рядък шанс да се откачим от „Газпром” и да се откъснем от агресора Путин. Да резервираме с катарците, с Египет – това е рядък шанс и имат пълната подкрепа на ГЕРБ".

"Ако искат да работят честно и почтено като нас, имат рядък шанс да се откъснем от руската зависимост. Имаме пълната инфраструктура. Към днешна дата ние имаме 100 процента диверсификация, която е отчетена", допълни Борисов.

"Стига обслужвали чужди интереси, мили мои приятели! "Балкански поток" е 100% български, 100% на държавен, не ги е срам да говорят, че на Путин бил", коментира още Бойко Борисов, а бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че е груба лъжа твърдението, че България не получава транзитни такси от този проект.

Петкова съобщи, че приходите от транзитни такси България ги получава регулярно. "Отделно от това ние изискахме и „Газпромекспорт” предостави авансово 683 млн. лева по сметките на „Булгартрансгаз”, като това включва вноските до 2023 година", каза бившата енергийна министърка.

"2012 г. нашето правителство намали цената на газа с 22%, защото намерихме начин да няма посредници. През 2019 г. предоговорихме формулата за цената на газа и намалихме цената с 40%. 2019 г. „Газпром” възстанови на България 202 млн. след предоговарянето и на 27 април (тази година) г-н Василев каза няма да подновяваме договора с „Газпром”. Това сме направили ние, без посредници – директно", заяви Бойко Борисов.

Делян Добрев от своя страна коментира анонса от визитата на вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов в Брюксел, откъдето стана ясно, че в България ще се създаде център за доставки на газ и ток в Югоизточна Европа.

Според Добрев това няма да е център, а работна група и цитира съобщението на Урсула фон дер Лайен, в което се казва: "ЕК и България решиха да създадат първата регионална работна група към RepowerEU.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38
Хаджа Лабиб, министър на външните работи на Белгия

Съвет "Общи въпроси" на ЕС обсъжда премахването на ветото

Премахването на ветото при вземането на решенията в ЕС е една от темите, които министрите са разисквали на днешното неформално заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. България смята обаче, че то трябва да се запази при политиките от особено значение за Общността. България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"..

публикувано на 30.04.24 в 20:49

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07