Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рони О’Съливан изравни рекорд в снукъра

Ракетата с купата на световния шампион.
Снимка: Ройтерс

Рони О’Съливан стана световен шампион по снукър за седми път. На финала в “Крусибъл” той победи Джъд Тръмп с 18:13 фрейма. Така най-после Гения от Чигуел изравни рекорда на легендата Стивън Хендри, наричащ се от 1999-а насам неоспорим крал на шефилдския театър.

С триумфа си Рони вече притежава всички значими рекорди в снукъра и бетонира присъствието си на върха, като добави още едно забележително постижение - той е най-възрастният шампион в историята със своите 46 години. Освен това О’Съливан надделя над човека, когото отдавна спрягат за негов наследник. След края се разигра трогателна сцена - първата работа на Рони беше да прегърне Тръмп, а това продължи няколко минути, като двамата дълго си говореха.

Втората сесия на финала се оказа катастрофална за шампиона от 2019-а, който изостана с 5:12. Той все пак се постара да върне интригата за заключителната сесия, намалявайки пасива си на 11:14, но О’Съливан обаче взе 3 от първите 4 разиграни фрейма вечерта. Така на интервала той имаше комфортна преднина и се доближи само на една партия от изравняването на великия рекорд на Хендри. Последва размяна и триумф за Ракетата.

"Опитах се да бъда максимално спокоен. Постигнах може би най-добрия си резултат срещу играч от калибъра на Джъд. Никога не съм се влияел от рекордите. Когато ги направиш, е приятно,  но  не съм се стремял към тях, защото не съм се представял добре, когато съм бил обременен. Просто се опитвах да се наслаждавам на играта",  каза О'Съливан, който е номер 1 в световната ранглиста. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна