Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чисто, вкусно, честно или Slow Food

Снимка: slowfood-bg.com
Десислава Димитрова е основател на Slow Food в България и е председател на сдружението. По професия е ботаник в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

От 2004 г., като координатор на Slow Food за България, тя съчетава професионалните си интереси със своята страст към традиционните храни и знанието, свързано с тях, съхранени от предците ни и достигнали до нас благодарение на грижата на местните селски общности.

Водена от убеждението, че на Балканите не може да се претендира за национални граници в разпространението на храните, тя инициира мрежата Тера Мадре Балкани през 2010 г., в която събира сподвижниците на Slow Food на Балканите. Тя е представител на региона в Медународния съвет на Slow Food.

Slow Food е международно движение, основано през 1989 г., което полага усилие за запазването и развитието на хранителното разнообразие и традиции. То привлича вниманието на хората към произхода на храната и ефекта от нашите избори като потребители.

Десислава Димитрова е главен герой в “Нашият ден“:

Slow Food

“Ние сме доброволческа организация. Това, което се случва в България е само благодарение на личната ни мотивация. Мотото на Slow Food е чисто, вкусно и честно. Чисто означава да търсим храна, преживявания и места, в които се диша лесно. Честно за мен е най-важната от трите думи. Това означава – справедливо възнаграждение за производителите и справедливи цени за потребителите.“

Етнботаника

“Етноботаниката изучава връзката между хората и растенията – как хората използват растенията в своя бит. Сякаш наближаваме един период на съществуване на човечеството с ограничени ресурси, с необходимост от по-устойчиви практики, свързани дори с производството ни на храна, а и на живот. Мъдростта, която възрастните хора пазят, е безценна.

За съжаление термините  – “традиционни храни“, “здравословно хранене“, “супер храни“, които се тиражират в публичното пространство, вече доста приличат на една дъвка, която си дъвкал цял ден, изпразнени са от съдържание и сладост. Науката може да им даде смисъл, и когато комуникираме подобни теми към обществото, да отговаряме моментално на въпроса – защо това е супер храна? Защо можем да прескочим авокадото и киноата и да се съсредоточим върху нашите храни?  За съжаление в големия град се отдалечаваме все повече от живота като такъв.“

Чуйте пълния разговор, излъчен на 3 май, в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна