Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгла маса на тема "Журналистика по време на война"

Снимка: Ралица Тачева

Кръгла маса на тема "Журналистика по време на война" събра журналисти и изследователивъв Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Повод за дискусията беше днешният Световен ден на свободата на пресата и свободното слово.

Пред многобройна аудитория от студенти и преподаватели своя опит от отразяването на военни конфликти споделиха Десислава Ризова и Иван Филчев от Би Ти Ви, Николай Дойнов и Мартин Георгиев от Нова ТВ, Александър Марков от БНТ, и фоторепортерът Олег Попов.
В дискусия за пропагандата и дезинформацията бяха чути гледните точки на журналистите Миролюба Бенатова, Веселин Желев от "Клуб Z", доц. Ралица Ковачева, доц Светлана Станкова и д-р Анета Милкова от ФЖМК, Любомир Мартинов от БТА и Емилия Милчева от "Дойче веле“.
Журналистите от БНР Ивелина Георгиева и Николай Петров представиха работата на Екипа за проверка на фактите на БНР. Двамата поставиха акцент върху това колко важна е проверката на твърдения и информация не само в работата на терен и новинарските редакции, но и в социалните мрежи като платформи за разпространение на фалшиви новини.  Дискусиите повдигнаха въпроси и за подготовката на журналисти, които отразяват военни конфликти, пропагандната война и медийната грамотност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени