Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще купи ли България къщата на Димитър Талев в Прилеп?

Снимка: БГНЕС

Служебното правителството е възложило на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. 

Решението е взето на вчерашното оперативно заседание на кабинета, съобщават от правителствената информационна служба. 

От там уточняват, че още през юни миналата година е взето решението за придобиване на имота, но до момента не са предприети конкретни действия. Има информация за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието ѝ е изключително лошо. 

Рухналата къща на Димитър Талев в Прилеп

"Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей", категоричен е бил премиерът Димитър Главчев.

Къщата, в която Димитър Талев се ражда през 1898 г., е първообраз на дома на фамилията Глаушеви от "Железният светилник".

Творбите на Талев: "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден", "Гласовете ви чувам", които са останали в нашата литература като "Преспанската тетралогия" - мащабно описание на бита на българите в Македония от онова време, на техните борби, на тяхната непримиримост и отдаденост на българската кауза. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна