Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полемика в Испания около приетия Закон за амнистията

Карлес Пучдемон и четиримата министри от неговото правителство, които са в Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската консервативна опозиция обяви, че ще обжалва одобрената вчера от долната камара на парламента амнистия на каталунските сепаратисти. Законът влиза в сила след публикуването си днес в Държавен вестник. 

От своя страна, сепаратистките партии, които празнуват победа, настояха следващата стъпка да бъде референдум за независимост на областта.

Съдилищата в Испания ще разполагат с два месеца за да приложат Закона за амнистията, като анулират съдебните досиета на стотици служители и активисти, свързани с опита на Каталуния да обяви независимост. 

Законопроектът беше одобрен окончателно със 177 срещу 172 гласа в долната камара, след като Сенатът го върна за ново разглеждане. 

Премиерът Педро Санчес предложи амнистията миналата година в замяна на подкрепа в парламента от двете каталунски сепаратистки партии „Заедно за Каталуния“ и Републиканската левица на Каталуния, за да остане на премиерския пост след изборите. 

Законът е подкрепян в областта, но 62 процента от испанците го отхвърлят, показа проучване на вестник „Мундо“. Проектът предизвика масови протести.

Един от най-обсъжданите въпроси е евентуалното връщане в Испания на Карлес Пучдемон, който е в изгнание след опита за отделяне на Каталуния през 2017-а. 

От Ватерло Пучдемон каза: „Беше задължително да бъде поправена тази грешка, за да преговаряме при равни условия“. 

Сепаратистките партии продължават да настояват за референдум за самоопределение, макар да загубиха мнозинството си в регионалния парламент на изборите по-рано този месец.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени