Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков получи във Вашингтон силна подкрепа за усилията на България за борба с корупцията

| обновено на 10.05.22 в 08:00
Кирил Петков с Джейк Съливан
Снимка: ФБ/Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков е получил във Вашингтон подкрепа от администрацията на президента Джо Байдън за усилията на България за борба срещу корупцията, съобщава правителствената информационна служба.

Петков е бил приет в Държавния департамент от помощник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн и координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян.

След това премиерът е разговарял и с президентския съветник по националната сигурност Джейк Съливан.

Премиерът Петков е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа.

Информационната служба на правителството пише, че Кирил Петков е представил плановете за енергийна диверсификация в България и е изразил "категоричната българска позиция по отношение на руската агресия" в Украйна.

Премиерът е изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на "Газпром". Петков е акцентирал върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.

На среща с президента на Световната банка Дейвид Малпас и изпълнителния директор на Нидерландската група във финансовата институция Кун Давидзе българският премиер е обсъдил възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Обсъдена бе и темата за войната в Украйна и въпроси от енергийната сфера.

Стана ясно още, че в София ще се проведе среща между правителството и Световната банка, но датата за нея предстои да бъде уточнена, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Говорителкaта на Съвета по национална сигурност Адриен Уотсън заяви за срещата на Джейк Съливан с Кирил Петков, че двамата са обменили мнения относно непредизвиканата военна агресия на Русия срещу Украйна. И двамата са  потвърдили готовността си да продължат да подкрепят народа и правителството на Украйна и да налагат санкции  на Русия.

По време на срещата Съливан е подчертал солидарността  на САЩ   България  във връзка с опитите на Русия да използва енергията  като оръжие. Обсъдени са били и продължаващите усилия за укрепване на европейската устойчивост чрез по-нататъшно диверсифициране на европейските енергийни доставки. Била е изразена  подкрепа към  българското правителство в борбата му за налагане  върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и министър-председателят Кирил Петков са обсъдили и  необходимостта от насърчаване стабилността и развитието на Западните Балкани.

В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков предстои да проведе разговори в Конгреса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени