Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Предположенията за вътрешен метеж срещу Путин се оказаха напразни"

Проф. Дарина Григорова: Руското общество очаква пак победа

"На фона на западното промайданско единомислие Русия е даже либерална"

проф. Дарина Григорова
Снимка: Добрина Карамболова

"На фона не толкова на България, колкото на западноевропейското единомислие в една посока, строго политкоректна и промайданска, Русия е даже либерална в момента. Все още в интернет могат да се срещнат "Ехото на Москва" - в YouTube има свои предавания, частични. Телеканал "Дождь" сам се отказа, защото е свързан и с комерсиално, те сами се оттеглиха".

Това коментира пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ руското общество е мобилизирано и "всички предположения, че ще има вътрешен метеж срещу Путин, се оказаха напразни".

"Не мисля, че има проблем с елита в Русия, защото отдавна там върви национализация на елита с връщане на капитали в Русия, още преди 10 години Путин ги предупреди, че това трябва да го направят. Има изтичане на одиозни личности, което само радва обществото. Разбира се, част от интелигенцията е свръх критична и свръх уплашена, което е разбираемо, но далеч не е обществото като цяло. Рейтингите на Путин са много високи и въпреки всички трудности и въпреки високата цена - и от двете страни, руското общество очаква пак победа. То няма да претърпи поражение, по никакъв начин... Руското общество е обединено въпреки класическата опозиция на интелигенцията".

Според проф. Дарина Григорова икономиката на Русия е в добро състояние въпреки санкциите, които Западът ѝ налага:

"Икономическият блицкриг се провали. Той удря по ЕС, защото той е обвързан много повече с Русия, отколкото САЩ".

Тя подчерта, че България може като Унгария да има нюансирана политика спрямо Русия:

"За това се иска политическа воля и чувство за достойнство, което липсва. Политическият ни елит, който в момента е в изпълнителната власт, е копие на Зеленски и можем да очакваме същите неща - както от Зеленски. нещата са сериозни и особено с военно-техническата помощ, а това е военно-техническо съучастие на България, ние сме на границата да бъдем въвлечени в този конфликт. Цяла Източна Европа е под този удар". 

"Русия ще попречи Украйна да стане Афганистан за ЕС, което прави в момента с тази оръжейна подкрепа политиката на демократите", смята проф. Григорова.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.