Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ана Кочева: България няма малцинствени проблеми със Северна Македония

От "За Македония" държим предварително да се установи преговорната рамка с РСМ

Проф. Ана Кочева
Снимка: БГНЕС

"Обединени сме от общата кауза, която на първо място е начало на преговори за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. ... Ние много държим предварително да се установи преговорната рамка. ... Изисквания и условия е имало към всички страни кандидатки за ЕС, сега има такива и пред новите кандидатки. Това са напълно нормални процедури, които важат за всички, не е извиване на ръце. Обратното - липсата им би предизвикала въпроси и би влязла в противоречие с европейските стандарти за правова държава, в която няма език на омразата, тормоз на хора, дръзнали да се идентифицират по различен начин".

Това каза пред БНР проф. Ана Кочева, един от учредителите на платформата Национален кръг "За Македония". Целта на създателите на инициативата е твърдото отстояване на българската Рамкова позиция за членството на Република Северна Македония в ЕС и декларацията, гласувана от 44 Народно събрание.

Тя уточни, че се различават от други подобни организации по виждането им за бързината, с която да стане това.

Проф. Кочева беше категорична, че България няма малцинствени проблеми с Република Северна Македония:

"Нито в България има македонско малцинство, нито в РСМ има българско малцинство. Говорим за част от българския народ, която живее на територията на РСМ, говорим за държавотворен народ и държим той да бъде включен в македонската конституция".

По думите ѝ, докато управляващите в РСМ винаги гледа с едното око към Белград, процесът ще върви бавно, а може и да забуксува:

"Ключът се намира много повече в Скопие, отколкото в София. Ние ще направим всичко по силите ни, за да облекчим този процес". 

Интервюто на Георги Марков с проф. Ана Кочева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна