Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят места за големи групи бежанци от Украйна по общините в Кюстендилско

Снимка: Сайт на община Кюстендил

9-те общини в Кюстендилския регион правят разчет и оценяват възможностите за  евентуално настаняване на големи групи бежанци от Украйна, казаха от областната администрация. Такова е указанието, изпратено от екипа на вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова Общините трябваше да върнат отговор на писмото до края на работния ден в петък. 

Търсят се зали и бази за евентуално настаняване на групи от над 100 бежанци, с осигуряването на площ и пространство от 4 куб. м. за човек, казаха от общините. Това се прави превантивно, за да се поемат увеличени групи след 31 май или, ако се наложи, при увеличаващ се брой бежанци от войната. Повечето от общините в Кюстендилска област не разполагат с такива сгради и бази.

Община Дупница например може да приеме до 30 души, а община Сапарева баня не разполага с нито една такава база или сграда, каза кметът на курортния град Калин Гелев.

Засега бежанците в Кюстендилския регион са около 200, около 70 от тях са подали молба за осигуряване на индивидуална защита, казаха от областния координационен щаб.

  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени